Ми у Facebook
08.12.2013, 17:34

Відпустка з вагітності та пологів: що нового?

У наш час законодавство постійно змінюється: приймаються нові законопроекти та поправки. Пересічній людині важко розібратися в усіх нововведеннях, тому ми пропонуємо чіткі роз'яснення. Сьогодні поговоримо про відпустку з вагітності та пологів.
Нагадуємо! Згідно із Законом від 15.11.96 р. № 504/96-ВР «Про відпустки» відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами (так звана декретна відпустка) триває 70 календарних днів до пологів і 56 календарних днів після пологів. У разі ускладнення пологів або при народженні двох і більше дітей післяпологовий період відпустки збільшується до 70 днів.

Сума допомоги по вагітності та пологах (декретні) нараховується на підставі листка непрацездатності – у розмірі 100 % середньої заробітної плати жінки незалежно від її страхового стажу. Виплачуються декретні за місцем роботи.

Важливо! Із 1 липня 2013 року період відпустки з вагітності та пологів зараховується до страхового стажу. Це приблизно чотири місяці (70 д. + 56 д.). Але щоб ці чотири місяці зарахували працівниці в стаж, її роботодавцю доведеться заплатити немаленьку суму єдиного соціального внеску (ЄСВ). Дискусії навколо того, включати чи не включати цей період до страхового стажу, велися з 2004 року. І лише в травні 2013 року депутати дійшли згоди і вирішили обкласти ЄСВ доходи декретниць. Незабаром Закон від 14.05.13 р. № 231-VII «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії» був опублікований. Тепер роботодавець повинен нараховувати ЄСВ у розмірі 33,2 % на суму декретних, а також утримувати ЄСВ у розмірі 2 % при виплаті декретних працівниці.



Скоро! Президент підписав Закон від 10.10.13 р. № 644-VII «Про внесення змін до деяких законів України щодо скорочення кількості документів для отримання державної допомоги при народженні дитини».

Зміни почнуть діяти з лютого 2014 року. Для оформлення допомоги необхідно буде звернутися до органу праці та соціального захисту за місцем проживання одного з батьків або за місцем народження дитини. Пред'явити паспорт або інший документ, що посвідчує особу, свідоцтво про народження дитини, а також подати складену у вільній формі заяву одного з батьків, з яким постійно проживає дитина, із зазначенням даних для реєстрації місця проживання новонародженого. І все.

Після звернення одного з батьків орган праці та соціального захисту зобов'язаний самостійно отримувати від органів влади, установ, держреєстрів у порядку обміну інформацією всі необхідні відомості для призначення допомоги.


Ось так коротко про головне. Тепер залишається тільки чекати, які ще приємні (будемо сподіватися!) сюрпризи підготують майбутнім матусям українські законодавці в 2014 році.

Фото tsn.ua





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ