Ми у Facebook
13.12.2013, 23:26

Вибори 15 грудня: останні новини

У неділю, 15 грудня, в Україні відбудуться повторні вибори народних депутатів у 5 одномандатних виборчих округах, де згідно рішення Центральної виборчої комісії не можливо було встановити результат на чергових виборах у 2012 році. Останні новини з виборчих перегонів у "проблемних" округах - далі!
Довибори відбудуться у 5 округах - одному в Києві, одному в Київській області, двох на Черкащині й одному на Миколаївщині. Головні проблеми довиборів 15 грудня - підкуп, адмінресурс та вибіркове правосуддя, свідчать результати спостереження Комітету виборців України, які поширила "Українська правда" з посиланням на прес-службу КВУ.

"Незважаючи на політичну кризу в Україні, підготовка до виборів у п’яти проблемних округах відбувається згідно календарного графіку та в межах чинного законодавства", - зазначили у КВУ. У Комітеті виборців наголосили, що "на сьогодні немає жодних правових, політичних та організаційних підстав для відміни або перенесення виборів, призначених на 15 грудня 2013 року".

Круглий стіл у Януковича: підсумки [+Відео]

"Найбільшими проблемами виборчої кампанії, які можуть вплинути або вже вплинули на результат, стали: грошовий підкуп виборців (в.о.№194 та №223), застосування адмінресурсу на підтримку кандидатів (в.о. №94 та №132) та застосування вибіркового правосуддя (в.о. №94)", - зазначає прес-служба. Щодо останнього, то КВУ негативно розцінює рішення Вищого адмінсуду, що стосувалося скасування реєстрації кандидата по в.о. №94 Віктора Романюка. "У даному випадку суд не належним чином потрактував норму законодавства, як передбачає ценз осілості для кандидата", - зазначили у прес-службі.

Єдиним кандидатом від опозиції на довиборах у Верховну Раду став представник партії Олега Ляшка

Комітет виборців позитивно оцінив рішення 47 кандидатів у окрузі №94 відмовитись від участі у виборах, що значно полегшить організацію виборчого процесу в цьому окрузі. Водночас у КВУ наголосили, що наявність аж 70 зареєстрованих кандидатів у №223 створює додаткові проблеми організації голосування та підрахунку голосів, а також залишає можливості для технічного зриву виборів в цьому окрузі.

Незважаючи на те, що підкуп виборців є кримінальним злочином, що передбачено ст.157 Кримінального кодексу України, в округах № 194 та 223 спостерігачі громадянської мережі ОПОРА зафіксували активність щодо підкупу в інтересах окремих кандидатів. За словами координатора виборчих і політичних програм Громадянської мережі ОПОРА Ольги Айвазовської, в окрузі № 194 виявлено неодноразові випадки грошового підкупу виборців в інтересах кандидата-самовисуванця Михайла Поплавського, інформує oporaua.org. Умови підкупу виборців включали заповнення виборцем заяви неофіційного зразка та відвідування офісного приміщення, адресу якого повідомляли організатори підкупу. Виборець міг отримати до дня голосування 200 грн, після завершення виборів йому обіцяли виплати ще 150 грн. Подібні випадки спостерігачі ОПОРИ фіксували неодноразово, наявні відеодокази та відповідні заяви до правоохоронних органів. Також спостерігачі мережі ОПОРА мають переконливі підстави вважати, що в окрузі № 223 розгорнуто схему грошового підкупу виборців імовірно на користь кандидата-самовисуванця Віктора Пилипишина. Застосовується так звана піраміда «агітаторів», в якій за кожним під’їздом закріплені «під’їздні», а за будинками «будинкові». Ці особи агітують виборців за кандидата та пропонують їм по 200 гривень до дня виборів та по 200 гривень після виборів протягом 7-10 днів після дня голосування.

Довідка
Як нагадує unn.com.ua, парламентські вибори в Україні відбулися 28 жовтня 2012 року. Однак, до Верховної Ради пройшли 445 народних депутатів. Центральна виборча комісія 5-го листопада 2012 року повідомила, що не може встановити результати голосування на чергових виборах до сьомого скликання Верховної Ради на п'яти округах. Серед цих округів - 223-й у Шевченківському районі Києва, 94-й в місті Обухів Київської області, 132-й у місті Первомайська Миколаївської області, 194-й в місті Черкаси та 197-й в місті Канів Черкаської області. 5-го вересня 2013 року Верховна Рада прийняла закон, яким було призначено вибори на "проблемних округах" на 15 грудня 2013 року.


Фотоколаж nbnews.com.ua





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ