Ми у Facebook
23.12.2013, 18:01

На дорогі смартфони приходять "заражені" смски та "з'їдають" гроші

Переходячи по невідомому посиланню, користувач, сам того не підозрюючи, сприяє проникненню небезпечного вірусу.
Мукачівець Олександр давно мріяв придбати смартфон, бо саме на цьому пристрої інтернетом можна користуватися будь-де. Врешті, купивши круту мобілку, відразу поповнив рахунок на сотню гривень. Та яким же великим було його здивування, коли наступного ж дня прийшло повідомлення, що на його рахунку залишилося всього… 80 копійок.

Чоловік ніяк не міг второпати, куди поділися гроші, причому він дуже мало телефонував, а інтернетом майже не користувався. У таку ж халепу вскочив і студент Мукачівського держ­університету Олег, якому буквально напередодні дідусь в честь дня народження переказав на мобілку теж сто гривень. Зникли кошти з рахунків (щоправда, значно менші суми) ще у кількох його приятелів, котрі користувалися дорогими телефонами.

«Так, на смартфони потерпілих прийшли так звані «заражені» смски, — коментує ситуацію менеджер одного з мобільних операторів Мар’яна. — І це доволі часте явище, особливо у новачків, які досі не мали дорогих мобілок і тільки вчаться ними користуватися. Ці власники вчасно не подбали про захист своїх мобільних гаджетів від проникнення вірусів й тому поплатилися».

Як банки атакують рівнян sms [Розслідування]

Як стверджує фахівець, шкідливе програмне забезпечення поширюється через проникнення коду в безпечну програму і завантаження його в неофіційні маркети або ж через посилання. Переходячи по невідомому посиланню, користувач, сам того не підозрюючи, сприяє проникненню небезпечного вірусу. Є й ще один спосіб зараження – соціальне заманювання, коли користувачів інтригують надзвичайно цікавими пропозиціями. Саме на закачування сучасної музики повелися потерпілі і, як наслідок, позбулися своїх кровних.

«Зараження смартфона вірусами дуже небезпечне, бо двоє потерпілих втратили особисті дані, а ще у двох випадках змінилися налаштування телефонів та відправки повідомлень на платні номери. Саме тому так швидко розтанули їхні гроші, — пояснює далі менеджер. — І таке лихо, що характерно, спіткало винятково дорогі моделі, де вже існує операційна система. Прості мобілки не підхоплюють таких вірусів. Власникам крутих гаджетів варто знати, що на них потрібно встановити безплатний антивірус або ж скачувати програми винятково з офіційних сайтів. Дуже важливо також уникати незнайомих сайтів, на яких багато реклами. Бажано не відкривати посилання чи смски, де обіцяють приз чи безплатні фільми та музику. Відтак і ризики значно зменшаться. Як нас інформували в компанії, Україна є одним з лідерів за кількістю заражених смартфонів. Ще таку проблему відчувають китайці та росіяни».

За матеріалами: ukr-online.com





На правах реклами