Ми у Facebook
25.12.2016, 11:34

Вітаємо католиків та протестантів з Різдвом!

Фото: ugkcskadovsk.net

Католики святкують Різдво 25 грудня, тоді як православні 7 січня. Така різниця виникла через те, що одні користуються юліанським, а інші – григоріанським календарем. Саме це спричинило до різних дат святкувань, але сутність та дух Різдва залишаються незмінними.


Католицьке Різдво відзначається в 145 країнах світу в ніч з 24 на 25 грудня. У цей вечір проходять Різдвяні богослужіння. У всіх католицьких храмах, під час служби, на вівтарі лежить фігурка немовляти – Ісуса Христа.

В Україні досить велика кількість християн західного обряду, тому святкування проходять досить голосно і дуже цікаво.

Свята вечеря

Вечір 24 грудня не схожий на інші, він має винятково піднесений характер. У цей вечір вся родина намагається зібратися за столом на святковій вечері.

19 грудня день Святого Миколая: походження, подарунки та народні прикмети

На наших українських землях традиційною різдвяною стравою стала кутя – варена пшениця з медом. Пшениця є символом вічності, бо її зерно щороку оживає. А мед – символ вічного щастя святих у небі. Деякі автори сходяться на думці, що кутя – це залишок давніх братолюбних столів, які влаштовували у дні смерті мучеників або померлих. Кожний регіон, ба, навіть кожний дім, має свої рецепти приготування куті.



Крім того, на столі з’являється багата вечеря, яка традиційно складається з 12 страв. Це символ 12-ти місяців минулого року, за котрі ми складаємо Богові подяку та 12 місяців майбутнього року, які ми віддаємо у руки Христа з проханням про благословення.

На Різдво зазвичай їдять освячені хлібці – облатки, якими причащають у церкві. Католики на Різдво прикрашають не тільки ялинку, але й будинок традиційними вінками з омели. Швидше за все, ця традиція пов'язана з древнім кельтським культом друїдів, який пов'язаний із вшануванням цієї рослини. Напередодні Різдва на центральних вулицях міст споруджують відкриті ясла в натуральну величину, ставлять фігурки Христа, Богородиці та Йосипа, годівниці для тварин та інше начиння, відтворивши таким чином обстановку вертепу.

17 грудня - день святої великомучениці Варвари

У православній церковній є одне нічний Різдвяне богослужіння, в якому поєднані Велике повечір'я, Утреня та Літургія. А в католицькій церкві служать три різдвяних меси окремо – вночі, вранці та вдень. Це символізує народження Спасителя в лоні Отця, у чреві Богородиці і в душі кожної людини.





На правах реклами