Ми у Facebook
25.12.2013, 11:06

Поради рівнянам: Як користуватися піротехнічними виробами

Наближаються Новорічні та Різдвяні свята, під час яких біля ялинок і просто на вулицях запалюються бенгальські вогники, влаштовуються феєрверки. Проте, все це небезпечно і в будь-яку секунду може призвести до виникнення пожеж, інших надзвичайних подій. Іноді через власну необачність травмуються і навіть гинуть люди. Особливу небезпеку несуть собою різноманітні салюти, ракети, феєрверки та петарди.
Побутові піротехнічні вироби, які є у вільному продажу, поділяються на 3 класи потенційної небезпеки, - повідомляє НМЦ ЦЗ та БЖД Рівненської області.

До першого класу небезпеки належать хлопавки та бенгальські вогні (небезпечний радіус – 0,5 метра). Їх можна використовувати навіть 10-річним дітям, але під наглядом дорослих.

До другого класу небезпеки відносять петарди і так звані фонтани (радіус небезпеки – до 5 метрів). Користуватися ними неповнолітнім до 18 років заборонено.

До третього (найнебезпечнішого) класу належать ракети, батареї салютів і римські свічки (радіус небезпечної дії – до 20 метрів). Римська свічка має вставлятися у сніг або у землю не менш, ніж наполовину. Підпалюється з витягнутої руки, після чого треба відбігти на 20 метрів.

Як не стати жертвою пожеж та надзвичайних подій у Новорічні свята [+ПОРАДИ]

Що насамперед потрібно знати при купівлі петард, хлопавок, бенгальських вогнів тощо? Як уникнути біди, не зіпсувати свята собі й іншим?

Під час придбання в торговельній мережі піротехнічної продукції необхідно:

· купувати піротехнічні вироби необхідно тільки у спеціалізованих магазинах, які мають дозвіл від органів держпожнагляду на їх реалізацію. Вимагати від продавця надання копії сертифіката якості виготовлювача і сертифіката відповідності, виданого повноважним органом країни-виробника (постачальника);

· Перевірити наявність на піротехнічному виробі або його упаковці інформації про термін придатності виробу або його гарантійний термін.

· Пам'ятати, що при кожному піротехнічному виробі в обов'язковому порядку повинна бути інструкція із застосування (експлуатації), що містить текст про небезпеку піротехнічного виробу та обмеження за віком споживача щодо його застосування. Інструкція може бути нанесена на корпусі піротехнічного виробу або його споживчій упаковці українською (російською) мовою, а також прикладена до піротехнічного виробу за умови наявності на ньому та в інструкції однозначних ідентифікаційних ознак.

·вибираючи піротехніку, необхідно звернути увагу на її зовнішній вигляд: забороняється використовувати вироби з тріщинами та іншими пошкодженнями корпусу;

·зберігати піротехнічні вироби слід в недоступних для дітей місцях, подалі від нагрівальних приладів та відкритого вогню;

·відстань від місця феєрверку до поруч розташованих будівель, споруд, а також автомобілів повинна бути не менше ніж 50 метрів;

·забороняється запускати піротехніку з балконів будинків;

·небезпечно влаштовувати феєрверк перебуваючи у нетверезому стані та при цьому палити.





На правах реклами