Ми у Facebook
25.12.2013, 17:05

Українці будуть погашати кредити за новою схемою

У парламенті зареєстровано законопроект, який має змінити механізм визначення черговості погашення боргу, відсотків та неустойки за споживчим кредитом.
Законопроект, на думку експертів, полегшить процес погашення боргів, оскільки боржники зможуть направляти свої гроші в першу чергу на погашення тіла кредиту, а не на оплату штрафів, пені та відсотків, як зараз. Реалізація цієї норми знизить доходи кредиторів, проте банкіри, які мають досвід судових конфліктів з клієнтами, вже не проти просто повернути свої кошти навіть без надприбутку, повідомляє Кommersant.ua.

Зараз черговість погашення грошового зобов'язання позичальника, у якого не вистачає грошей для цього в повному обсязі, визначена ст. 534 Цивільного кодексу. У ній говориться, що спочатку здійснюється відшкодування витрат кредитора, пов'язаних з отриманням грошей, потім виплата відсотків і неустойки, і лише в самому кінці гроші зараховуються в рахунок оплати основної суми боргу.

Українців лякають падінням курсу гривні

Ініціатор законопроекту, народний депутат Олександр Фельдман (Партія регіонів) вважає, що в цьому випадку позичальник фактично оплачує витрати банку і відсотки, у той час як тіло кредиту не зменшується. "Чим довше триває така ситуація, тим більш економічно безглуздою вона виглядає: позичальник може повністю сплатити розмір тіла кредиту, навіть переплатити в рази, ні на крок не наблизившись до погашення кредиту", - обурений пан Фельдман. Тому цим документом запропоновано в законі "Про захист прав споживачів" передбачити окремий механізм для покупців продукції в кредит. У ст. 11 закону повинні прописати таку черговість: спочатку гроші боржника будуть йти на погашення тіла кредиту, в другу чергу - на відшкодування витрат кредитора, і лише в третю - на оплату відсотків і неустойки.

Дуже часто розмір пені в рази більше суми боргу, яку боржникові потрібно погашати щомісяця. Зміна механізму оплати боргу зменшить прибуток банків, але банкіри мають намір підтримати цей законопроект. У разі виникнення проблем вони зацікавлені повернути хоча б тіло кредиту. "За будь-яких складних судових розглядах банк перестає нараховувати комісії, пені, відсотки. Завдання банку - отримати основну суму боргу", - зазначив заступник голови правління УкрСиббанку Костянтин Лежнін.

ТОП-5 банків, яким найбільше довіряють українці

Банкіри звикли прописувати умови погашення кредиту в договорах. "Банки мають право встановлювати будь-яку послідовність. Краще свобода вибору, ніж жорстка регламентація, - говорить директор департаменту продуктів для приватних клієнтів Райффайзен Банку Аваль Євген Дем'янов. - Досвід 2008-2009 років показує, що багато банків добровільно встановлювали таку черговість, коли в першу чергу гаситься основна сума боргу. Фінустанови зацікавлені, щоб кредит був погашений. У разі появи труднощів у фізичних осіб кращий спосіб - це погашення спочатку тіла кредиту, а потім - решти складових. Але краще б законодавці спрямували зусилля на запобігання появи заборгованості, наприклад, зобов'язавши оголошувати реальну кредитну ставку споживчих кредитів".

Перенесення оплати відсотків у третю чергу призведе до того, що дохід від видачі кредиту банк отримає в майбутньому. "Це більшою мірою не питання доходів банку, а питання захисту прав кредиторів. Але, як правило, банки в якийсь момент припиняють нараховувати відсотки, щоб отримати назад хоча б видані кошти. Крім того, за нараховані відсотки необхідно платити податки, а це може бути недоцільно, якщо потім вони не будуть отримані. Також, якщо банк нараховує відсотки, кредит стає більш проблемним, а резерви потрібно формувати під всю суму накопиченого боргу", - пояснює Костянтин Лежнин. Однак фінансові послаблення отримають тільки нові боржники банків. "Швидше за все, ці норми будуть поширюватися тільки на нові кредитні договори. Тому може виникнути неоднозначне трактування цих змін у судах", - зазначає Ростислав Кравець.





На правах реклами