Ми у Facebook
26.12.2013, 14:30

Найгучніші культурні події 2013-го в Україні

Рік підходить до завршення, тому логічно вже почина підбивати підсумки. Зокрема цікаво, які найяскравіші момети культурного життя нашої країни в 2013 році.
Gazeta.ua. зробила цікаву підбірку культурних подій в Україні. Які саме вистави, коцерти, фільми були найскравішими дізнайтеся далі.


Ювілейний Форум видавців

З 12 по 15 вересня у Львові тривав 20-ий Форум видавців. Два роки і два місяці тривала б подія, якби проводили по одному заходу на день. До Львова із 23 країн світу привезли понад 100 тисяч книжок. З них – більше 10 000 - новинки. У підсумку - книги українських письменників розхапали як "гарячі пиріжки". Серед авторів - Олександр Ковальов, Юрій Винничук, Олесь Ульяненко, Люко Дашвар, Любко Дереш, Максим Кідрук, Ірен Роздобудько та багато інших.




2013-й: Підсумки року для Рівного та Рівненщини


Перша онлайн-трансляція української вистави

Близько 20 тисяч користувачів дивилися виставу "Гамлет" онлайн. Її показали в березні. Виставу поставив режисер-володар Шевченківської премії-2013 Дмитро Богомазов, який в основі постановки використав переклад п'єси Юрія Андруховича.

Письменник максимально осучаснив класичний текст і додав до нього грубу лексику. На одеській сцені персонажі представлені як паперові люди-ляльки в театрі маріонеток. Вибілені особи-маски, механічний сміх, уповільнені рухи. Їх байдужість до добра і зла, білого і чорного, покірність долі тільки додають страждань Гамлету, який живе, бореться і шукає правду.



Три українські прем'єри в прокаті в один день

Три стрічки власного виробництва вийшли в прокат в один день — 3 жовтня. Дві з них — "Одвічне повернення" Кіри Муратової в жанрі кінопроб та байопік "Параджанов" Сержа Аведікяна та Олени Фетісової змагалися за місце номінанта від України на кінопремію "Оскар" (цього року український фільм так і не потрапив в короткий список номінантів іноземних фільмів). А третій — "Іван Сила" Віктора Андрієнка по суті став першим сімейним пригодницьким фільмом за роки незалежності. У стрічці йдеться про найсильнішу людину планети - велета з гірського села Івана Силу.



Рівненський фотохудожник року: Олександр Харват

Українське кіно б'є рекорди в касі

У "касі" відзначилася ще одна українська стрічка. Молодіжний триллер "Тіні незабутих предків" за чотири тижні прокату зібрав майже 21 мільон гривень. У перший же вікенд прокату стрічка потрапила в трійку лідерів, що безумовно є рекордом у прокаті українських стрічок.

В основі стрічки режисера Любомира Левицького легенда про карпатських мольфарів. Дев'ять мольфарів запечатали потойбічну нечисть в Книгу Тіней, на яку поставили клеймо - магічну Згарду. Потім події фільму переносяться в наші дні. Згарда знайдена і передана університетові, однак з вини 20-річного студента Вані вона пропадає. Після чого на тілах його друзів проступають магічні знаки, і їх життю загрожує небезпека.



У Національній опері показали найдорожчий балет

"Баядерка" стала найдорожчим балетом в історії Національної опери. У постановку вклали майже півтора мільйони гривень. Її поставила американська балерина російського походження Наталія Макарова. Ніна Ананіашвілі й Олена Філіп'єва втілили на сцені суперниць баядерку Нікію і дочку раджі Гамзатті, які змагалися за любов хороброго воїна Солора (Денис Матвієнко). Зрадивши кохану Нікію, Солор одружується з Гамзатті. З коханою зустрічається тільки в маренні в царстві Тіней.



Музичне літо в Україні

В Україні музичне літо було не менш насиченим, ніж в Європі. Джаз, панк, поп-рок, денс, етно та електронна музика була представлена в повному об'ємі. Серед наймасштабніших — Jazz-Koktebel, Рок'N'Січ, The Best City.Uа, Арт-поле та багато інших.

Зокрема киян цього року також порадували приємною звісткою. Найпопулярніший фестиваль Західної Європи відтепер буде в Україні. Київська адміністрація і угорська компанія підписали угоду, відповідно якої з 2014 року в Києві щорічно влаштовуватимуть Sziget Kyiv.

Масштабний тур "Океану Ельзи"

400 000 глядачів відвідали концерти гурту "Океан Ельзи" під час туру з альбомом "Земля" у 28 містах України. Після останнього концерту у вересні колектив поїхав на гастролі в Росію та по Європі. Їх новий альбом доступний для прослуховування онлайн.

А 14 грудня єдиний раз гурт зібрався у старому складі щоб заспівати на київському "Євромайдані" - Святослав Вакарчук, Павло Гудімов, Денис Глінін, Юрій Хусточка та Дмитро Шуров. Під час виконання пісні на біс "Друг" десятки тисяч глядачів влаштували справжнє "світлове дійство" за допомогою мобільних.



Найгучніші закордонні гастролери в Україні

Цього року до нас приїхало чимало закордонних виконавців. З хором та симфонічним оркестром виступав Енніо Морріконе. Концерт відбувся на честь ювілею самого автора і називався "85 років маестро". Він - автор саундтреків до рекордно великої кількості фільмів - понад 500 ("Хороший, поганий, злий", "Малена", "Недоторканні", "Легенда про піаніста", "Джанго звільнений").

З новим "рекордним" для росіян альбомом виступала в Україні Земфіра. "Жить в твоей голове" 6 мільйонів разів прослухали в інтернеті за перші 10 днів. За місяць доходи від його продажів перевищили $65 тис. Ця цифра - рекордна для російських виконавців.

Легендарним Depeche Mode так сподобалося в Києві, що наступного року вони знову приїдуть з концертом. Цього разу виступ також буде в рамках всесвітнього Delta Machine Tour, пов'язаного з виходом 26 березня 2013 року тринадцятої платівки Depeche Mode "Delta Machine".






На правах реклами