Ми у Facebook
10.01.2014, 00:21

Першому Президенту незалежної України Леоніду Кравчуку - 80! [+Відео]

10 січня виповнилось 80 років від дня народження першого Президента незалежної України (1991 - 1994 рр.) Леоніда Кравчука, який народився 10 січня 1934 року в селі Великий Житин неподалік Рівного.
"Свідомі діти українського села Н.Турчинюк і Л.Кравчук заколядували на Український Червоний Хрест 40 крб". Ця замітка у газеті "Волинь" за 15 січня 1942 року стала першим згадуванням у пресі уродженця села Великий Житин Рівненського району Леоніда Кравчука. На той час йому було вісім років. Через півстоліття він стане першим Президентом незалежної України.

До постаті Леоніда Кравчука ставляться доволі неоднозначно. Для одних він — символ найбіднішого й найнестабільнішого періоду розвитку новітньої України з його базарною стихією, тисячовідсотковою інфляцією та сумнозвісною тачкою-кравчучкою, яка в ті роки допомогла вижити мільйонам людей. Інші заперечать: держава ж тоді — ледь з'явилась на світ, дитина в такому віці теж падає, навчаючись ходити, та пісяє в підгузки. Тож невже, мовляв, відразу після здобуття незалежності Україною мали потекти молочні ріки?..

До ювілею уродженця Рівненщини Леоніда Кравчука випустять конверт та поштову марку

Леонід Кравчук на всеукраїнській олімпіаді "Юні знавці Біблії" в Острозькій академії поділився спогадами дитинства



Хтось дорікає Кравчуку комуністичним минулим і невиразною позицією під час ГКЧП, хтось — акцентує увагу на тому, що з Компартії він вийшов у серпні 1991-го і на вибори Президента йшов уже позапартійним, причому — за підтримки не лише "червоних", а й частини націонал-демократів. Можна пригадати тривалий "роман" Кравчука з іншими "демократами" — з префіксом “соціал” та словом "об'єднані" в дужках. А також — провал на парламентських виборах-2006 разом із виборчим блоком під надто вже промовистою назвою "Не так!". Але в пам'яті інших із ім'ям Президента з Житина асоціюються передусім свіжіші спогади — про підтримку ним Юлії Тимошенко на президентських виборах-2010 і про заклик до Віктора Ющенка подати у відставку в лютому 2009-го. Наприкінці ж 2013-го присутність першого Президента незалежної України в інформаційному просторі зросла просто шалено - з огляду на ініційований ним "круглий стіл" у розпал Євромайдану, який, по ідеї, мав би сприяти порозумінню між владою і опозицією. Дарма, що жодних результатів усі ці розмови, за великим рахунком, не дали. Важливіше інше - перший Президент, як і належить людині в такому статусі, виступив своєрідним арбітром-миротворцем. Недарма журнал "Фокус" саме у грудні 2013-го поставив нашого земляка, що вже був зовсім "випав" з інформаційного поля, на 112 місце у рейтингу 200 найвпливовіших українців.

Леонід Кравчук в Острозькій академії: фотогалерея

...Можна дорікнути Леонідові Кравчуку в непослідовності, періодичній зміні політичної орієнтації. А можна — згадати, що свого часу він зважився піти на дострокові вибори Президента, і, програвши Леонідові Кучмі, визнав поразку й цивілізовано передав йому владу. До речі, чи не вперше на пострадянському просторі. (Можна, звісно, пригадати прізвисько "хитрий лис", асоціацію з висловом "пройти між крапельками", що приліпилась до Кравчука, та його філософське "маємо те, що маємо" — але чи не завдяки саме цьому одвічному українському прагматизмові становлення незалежної України пройшло без крові та конфліктів?)

А політичні симпатії... Знаючи хоч трохи мінливість української політики та умовність всього того, що написано на партійних прапорах, — хто ризикне дорікнути Кравчукові у міграціях між політичними таборами? Та й чи варто це робити, якщо він усе одно — вже в історії?! Перший Президент, як і перше кохання, — не забувається.

Серед 200 найвпливовіших українців - троє уродженців Рівненщини

Вітаємо Леоніда Макаровича з ювілеєм і зичимо довгих років життя, міцного здоров'я, добра і благополуччя у родині.





На правах реклами