Ми у Facebook
12.01.2014, 22:00

Яценюк дає Януковичу десять днів [+Відео]

Опозиція вимагає від Президента Віктора Януковича негайно забезпечити виконання закону про звільнення від покарання учасників протестів, заявив на Євромайдані у Києві 12 січня лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк.
"Якщо протягом найближчих 10 днів Янукович не забезпечить виконання цього закону, ми всією опозицією підемо до нього в кабінет прочитати йому текст цього закону", - заявив Яценюк, якого цитує "Українська правда".

Лідер фракції "Батьківщина" нагадав, що на вимогу опозиції в парламенті був ухвалений закон про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань: "Більше того, Янукович підписав цей закон". "Ми вимагаємо від Віктора Януковича негайно забезпечити виконання закону, дати вказівку підлеглим випустити наших євромайданівців", - наголосив Арсеній Яценюк.

ДИВИТИСЬ ВІДЕО

Окрім того, Арсеній Яценюк заявив, що наступного пленарного тижня опозиція вимагатиме створити у Верховній Раді тимчасову слідчу комісію з розслідування протиправних дій правоохоронців та ухвалити рішення про ліквідацію "звірячих назв і звірів з української міліції" (йдеться, зокрема, про спецпідрозділ міліції "Беркут" - прим. ред.), а також - скорочення витрат на держапарат у проекті держбюджету-2014. За словами Яценюка, у першу чергу є неприпустимим збільшення фінансування за останні три роки прокуратури, міліції та СБУ на понад 20 млрд. грн.

"Різдвяне віче" у Рівному: "вільний мікрофон" на Євромайдані [Фото+Відео]

"Вдумайтесь в ці назви: "Беркут", "Сокіл", "Грифон". Їм треба в звіринці, в зоопарку бути, а не в українській міліції. Ліквідація звірячих назв і ліквідація звірів із української міліції - це друге наше завдання", - уточнив Арсеній Яценюк.

У Рівному хочуть створити альтернативу міліції

Нагадаємо, учасники мітингу на Євромайдані в Києві 12 січня закликали Сенат США ввести санкції проти українських чиновників, у тому числі – проти міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка. Також Народне віче на Майдані Незалежності підтримало ініціативу про звернення до Європейського суду з прав людини з проханням прискорити розгляд справи "Тимошенко проти України".

Народне віче на Євромайдані у Києві: нові вимоги

Зазначимо, що виступаючи на Євромайдані 5 січня, Арсеній Яценюк заявив: оголошувати єдиного опозиційного кандидата в першому турі виборів – це виставляти мішень, яку знищать ще до перегонів. Лідер фракції "Батьківщина" нагадав, що 18 травня три опозиційні сили підписали угоду, за якою в другому турі президентських виборів вони підтримують єдиного кандидата. У першому ж турі, за словами Яценюка, поки що така формула: ідуть кандидати від кожної парламентської опозиційної партії: "Пояснення дуже чітке – одного не зареєструють, другого знімуть, третього отруять. Тому сьогодні виставляти одну мішень, яка буде знищена за 15 місяців до виборів, – це неправильно", - пояснив думку опозиційний політик. Проте, при цьому він запевнив, що "між опозиційними політиками буде єдність". За словами Арсенія Яценюка, найменш важливо "хто в якому кріслі буде сидіти". "Найбільш важливо - що буде після того, коли наша єдина команда виграє вибори. А ми разом їх виграємо", - додав політик, якого цитує "Українська правда". За його словами, найкоротші терміни лідери української опозиції запропонують рішення, якому всі будуть аплодувати. При цьому "найменш важливо хто в якому кріслі буде сидіти".





На правах реклами