Подати
оголошення

Ресторан Манхеттен
13.01.2014, 00:25

Готуємо щедру та голодну кутю

На Рівненщині кутя є традиційною стравою новорічно-різдвяного циклу. Її готують тричі за Різдвяні свята. Перша кутя – “Багата кутя”, вона готується в переддень Різдва. Друга кутя – “Щедра кутя”, готується на Василя (Старий Новий рік). Третя кутя – “Голодна кутя”, готується в переддень Водохреща.
У куті кожна складова має своє значення: мак – це зорі на небі, молодість; пшениця – це життя; мед – здоров’я; горіхи – багатство; ізюм – життя та любов, Боже провидіння.

Жіночий Клуб нагадує рецепт традиційної куті.
Інгредієнти:
1 склянка пшениці;
4 склянки води;
70 г маку;
70 г подрібнених горіхів;
1/4 склянки родзинок;
5 шт. кураги,
мед за смаком (2-4 ст. ложки); кип’ячена вода для розведення меду.



Приготування:
Пшеницю промити і замочити на декілька годин. Потім відварити на середньому вогні до готовності. Мак, курагу і родзинки промити і запарити (залити на 20-30 хвилин окропом), потім перемолоти на м’ясорубці. Горіхи подрібнити і підсмажити. Мед трохи розвести кип’яченою водою. Змішати зварену пшеницю, товчений мак, родзинки, горіхи і розведений мед.

Важливо!
Кутю не можна зберігати довго, оскільки мед може забродити. Якщо ви плануєте їсти кутю не відразу, зберігайте її без меду, а мед додайте перед подачею до столу.


Різдвяні напої: приготуйте пряні глінтвейн, грог і пунш

Рисова кутя
Інгредієнти:
1 склянка рису;
1/2 склянки маку;
1/2 склянки волоських горіхів;
1/2 склянки родзинок;
5 шт. кураги;
5 шт. чорносливу; мед за смаком.



Приготування:
Рис промити кілька разів, залити водою, довести до кипіння і варити на маленькому вогні до готовності, остудити. Він повинен бути дуже розсипчастим. Курагу, чорнослив і родзинки залити кип’ятком (кожен вид сухофруктів окремо) і залишити на 5-7хв., відцідити і остудити. Курагу і чорнослив порізати соломкою. Змішати сухофрукти, мед і рис. Зверху притрусити дрібкою кориці.

Пшенична кутя з сухофруктами і малиною
Інгредієнти:
2 склянки цільних зерен пшениці або рису;
1/2 склянки меду;
сушені яблука чи груші за смаком;
1/4 склянки родзинок і сушеної малини.



Приготування:
Помити і перебрати пшеницю, закип’ятити 4 склянки води, додати туди пшеницю і варити 25 хвилин. Додати сіль, яблука і малину. Через 5-7 хвилин – родзинки. Все це варити ще хвилини дві. Коли вичахне, додати мед.

Важливо!
Якщо один з наборів для куті заправити розігрітим смальцем або сумішшю смальцю та вершкового масла, то отримаєте щедру кутю.


Споживайте на добре здоров’я!

Поради рівнянкам: як налаштуватися на роботу після довгих свят
Коментарі: