Ми у Facebook
14.01.2014, 00:16

Прикмети на Старий Новий рік

14 січня відзначають Свято Василя та Новий рік за старим стилем. Пропонуємо Вам ознайомитися з популярними прикметами на цей день.
Цього дня відзначають свято Обрізання Господнього та вшановують пам'ять святителя Василія Великого, архієпископа Кесарії Каппадокійської. З першим днем Старого Нового року пов'язують чимало прикмет.

Що віщує перший день старого Нового нового року?

Якщо ніч проти Нового Року тиха і ясна, буде щасливий рік.

Стоячи в церкві під час утрені селяни можуть придивитися, як горять свічки у паникадилі: якщо гніт палаючої свічки зігнувся гачком, цього року буде врожай; якщо ж він стирчить на свічці, ніби порожній колос на стеблі, - жди неврожаю.

Якщо сонце весело зійде, весь рік буде щасливий, а особливо добрий буде врожай садових культур.

Привітання зі Старим Новим роком: вірші, засівання, побажання

Якщо іній рясно вкриває всі дерева, буде врожай на збіжжя.

Перед тим, як сісти за стіл обідати, батько синові дає пиріг і каже: «Їж, сину, та пам'ятай: якщо тобі трапиться зимою збитися з дороги, то згадай, з чим ти їв на Новий Рік пиріг - і відшукаєш дорогу».

Залежно від бажання, люди кажуть: «Піду до церкви, щоб Господь сподобив цілий рік ходити до храму Божого!» або: «Нап'юся горілки, щоб цілий рік було за що випити!»

«На Новий Рік не годиться пити по одній чарці, а все по дві, щоб старі в парі жили, а молоді собі пару знайшли!», так промовляють за новорічним обідом, коли приймають гостей.

Якщо частина неба закрита на Новий Рік хмарами, в тій стороні буде урожай збіжжя, і звідти треба сподіватися щастя. Сніг випаде в цей день, - щасливий рік буде.



14 січня - святителя Василія Великого, Обрізання Господнє

Аби впродовж року були обновки, на старий Новий рік зазвичай одягали все нове, а інколи навіть одяг змінювали кілька разів. А для того, щоб на столі протягом року була смачна їжа, — готували різноманітні страви і серед них обов'язково було смажене порося.

Оскільки Василій Великий вважався покровителем землеробства, вдосвіта потрібно було засіяти збіжжям оселю. Здебільшого, це робили хлопчики, бо люди вірили, що вони приносять щастя, особливо Василі.

Підмічали цього дня і погоду. Якщо 14 січня вранці зійде сонечко – весь рік буде щасливий, якщо падатиме сніг, рік буде щедрим на врожай.

Використані матеріали: stvizhivka.org.ua, ye.ua.





На правах реклами