Ми у Facebook
17.01.2014, 14:19

Що принесе 2014 рік: думки рівненських політиків [ОПИТУВАННЯ]

В Новому році прийнято будувати плани, робити прогнози щодо року, який зустрічаємо. Ми вирішили поцікавитися очікуваннями рівненських політиків на 2014 рік. Як вплинув на політичну ситуацію на Рівненщині Євромайдан і якою буде діяльність Рівненської обласної та міської рад? Читайте далі!
Юрій ВОЗНЮК, народний депутат України:



– Не секрет, яку сторону протистояння займаю я, крім того, є активним учасником цього процесу. Отже, зрозуміло, що при прогнозі подальших подій я буду надто заангажованим. А це неприпустимо, якщо хочеш влучно це зробити. Ситуація непроста і непередбачувана. Але те, що події кінця 2013 року будуть фундаментальними у 2014 – це факт. Я навіть дам назву прийдешньому року – РІК ПЕРЕЗАВАНТАЖЕННЯ. Дуже надіюсь, що ця процедура лише позитивно вплине на подальшу долю нашої держави. А щодо того, коли розійдеться Євромайдан, то скажу наступне: у моєму наметі кожен день ночує 25-30 чоловік, ще стільки ж чергують на барикадах. Переважна більшість цих людей, дійсно, не мають постійної роботи або студенти чи пенсіонери. Тиждень тому я провів з ними серйозну розмову, яка стосувалась подальшого мітингування. 90% з них запевнили мене, що готові стояти аж до Пасхи, з них 50% сказали наступне: "Стільки, скільки треба, хоч до президентських виборів 2015 року". Тому термін життя Євромайдану прямо залежить від коефіцієнта відповідальності теперішнього гаранта. Поки, хоча б основні, вимоги мітингуючих не буде виконано – Майдан буде стояти. І, повірте мені, це 100%.


Що подарував Леоніду Кравчуку голова Рівненської облради?


Олександр ЛАЩУК, депутат Рівнеради:



– В Україні у 2014 році наростатимуть протестні хвилі. Будуть яскраві народні бунти. Не виключаю масових агресивних походів до маєтків впливових представників влади. Якщо хтось з опозиційних лідерів-імітаторів буде пробувати навіть непрямо зупинити ці хвилі, то під їхніми маєтками буде те саме. В економічній сфері — суцільна стагнація.
На рівні області — при посадах залишаться основні керманичі. Василь Берташ абсолютно контролює облраду. Складається таке враження, що опозиційні обласні депутати тремтять при самій згадці про голову адміністрації, головного прокурора і міліціонера. Тому обласна рада залишиться таким же болотом, як і в попередні роки з безбарвними депутатами, які віддаватимуть честь головним регіоналам. На Рівненщині триватиме підготовка до президентських виборів. Підготовка включатиме в себе адміністративний застосунок і підкуп виборців. Основний ресурс буде кинутий на сільську місцевість. У 2014 році розпочнуться перші виплати за проданий голос на президентських виборах. Середній аванс становитиме 400 грн.

У місті Володимир Хомко даруватиме наче з барського плеча залишки власності, за умови його підтримки на наступних виборах. Крім того, можлива у нього співпраця з офіційними опозиційними політиками. Якщо міський голова зрозуміє, що з його рейтингами проблеми, то готуватимуть йому на заміну опозиціонера-пародиста. У цей процес буде включено мінімум три його заступники. Серед депутатських груп і фракцій Рівнеради стабільності не буде.

У місті зростатиме рейтинг “УДАРу”. Від місцевої “Свободи” і далі будуть відходити перевірені часом активні партійці через внутрішні проблеми. Проте залишаться активні кон'юнктурники у поході за депутатськими мандатами. “Батьківщина” постійно буде в хиткому становищі через невизначену групу “фронтовиків” в її рядах. Партія регіонів і далі освоюватиме бюджетні кошти і працюватиме через різноманітні схеми, особливою не заморочуючись відкритою політичною діяльністю.


Рибак підписав скандальні закони і відправив Януковичу


Юрій СУПРУНЮК, депутат Рівненської обласної ради:




— У 2014 році я сподіваюся на позитивні зміни. А якщо ж професійно оцінювати ситуацію, що склалася сьогодні, то відбувається багато непередбачуваних речей.

Я переконаний, що сумління, впертість людей, що підтримують Майдан, переможе. Адже Євромайдан — це не просто зібрання людей, це їх прагнення до кращого життя. Якщо ситуація в країні зміниться на краще, то і ситуація в області теж зміниться. Хочеться, щоб з'являлися нові, молоді та перспективні обличчя, які не бояться йти вперед, брати на себе відповідальність та вести за собою людей.

Валентин КОРОЛЮК, народний депутат України:



– У нинішніх умовах прогнози, як на мене, – річ невдячна. Питання “скільки ще простоїть Євромайдан” потрібно ставити не мені, а людям, які на нього вийшли. Я – всього лиш один із протестувальників. Політики, у тому числі й Об’єднана опозиція, у протесті грають далеко не ключову роль, головний рушій – громадянське суспільство. Але, спілкуючись з людьми на Євромайдані в Києві, зробив висновок: багато хто з них готовий стояти доти, доки не досягнуть головної мети – змін у країні. Зрештою, про це свідчать і соцопитування: понад 70% “євромайданівців” готові стояти до перемоги. Так, зараз можна спостерігати, що людей на Майдані меншає. Та це об’єктивні речі – люди роз’їхалися а свята. Але якщо Янукович думає, що “Євромайдан” “розсмокчеться” сам по собі, то він помиляється. Люди розуміють, що грабунок держави і торгівля суверенітетом мають негайно припинитися, і від цього не відступляться. Тому розв’язання політичної кризи залежить від готовності влади почути свій народ.

Опозиція обіцяє не дати прийняти бюджет, якщо влада не виконає вимоги Майдану

Сергій ШТУРХЕЦЬКИЙ, депутат Рівненської обласної ради:




— Незважаючи на песимістичні настрої, що зараз побутують, я дивлюся в майбутнє з оптимізмом. Цей рік буде підготовчим до вирішального 2015 року, коли відбудуться вибори. Очевидно прийшло розуміння, що швидкого перезавантаження не буде, для цього треба довго йти і багато працювати. Щодо Рівненської обласної ради, то можу сказати, що вона перестала працювати як орган, що представляє інтереси територіальних громад області. Звісно ж, декларативні функції вона і далі буде виконувати, але не відображає реальних настроїв людей. Обласна рада як політична орган втратила свою легітимність в суспільстві. Можу сказати, що Майдан у Рівному розпочався ще влітку, коли громадські активісти вийшли захищати парк, коли допомагали розібратися у справі “садоводів”. Нині відбувається підготовчий період до того, щоб показати політикам на їх відповідальність. Ті, хто засвітилися в негативних схемах повинні розуміти, що їм не варто сподіватися на переобрання.

З цього можна зробити два висновки: або вони будуть ще більше красти, як ніколи не крали, а з іншого боку це вселяє надію на те, що депутати будуть більш відповідальними. Не думаю, що на Рівненщині революція відбудеться, але впевнений, що буде зростання громадського сектору, збільшення акцій громадської активності, а не політичних сил. З'являтимуться нові публічні особи, які стануть факторами в політиці на наступні роки чи навіть десятиріччя.

Галина КУЛЬЧИНСЬКА, заступник міського голови Рівного, в.о. голови міської організації ВО “Батьківщина”:



– Мені здається, що принципово політична ситуація у Рівному уже не зміниться. Градус політичного життя і так є дуже високим. Чи може він зрости? Напевно може, але головне Євромайдан уже зробив – він показав нам нову якість людей, їх громадянської свідомості, їхньої гідності. Це новий рівень усвідомлення – себе, власних прав і власної позиції.
Зростають і вимоги людей до політиків. Від них починають чітко вимагати – принциповості. А з іншого боку приємно, що люди самі активно проявляють себе, йдуть у політику і приходять у партію “Батьківщина”. Це дуже позитивний процес очищення та оновлення, що його започаткував “Євромайдан”.

Власне, цей процес визначає і перспективи партії “Батьківщина” на Рівненщині та в Рівнераді. Дивлячись на нових людей, які приходять зараз у партію – зі своєю чистою патріотичною енергією, зі своїм баченням ситуації в Україні та на місцевому рівні – я переконуюсь, що перспективи у нас дуже хороші. Безперечно, своєрідним камертоном, на який усі ми рівняємося залишається Юлія Тимошенко та ідейна платформа партії. Зокрема, стосується і ситуації у Рівнераді. Переконана, що позиція нашої фракції з усіх важливих питань життя і розвитку місцевої громади буде чітко відповідати ідеалам “Батьківщини” і знайде однозначну підтримку рівнян. Ми очевидно плануємо й надалі залишатися найпопулярнішою політичною силою у Рівному.





На правах реклами