Ми у Facebook
27.01.2014, 19:48

Позачергова сесія Рівненської облради: спроба №2 [ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ]

Близько 20 години до сесійної зали зайшли люди в чорних масках і з дубинками. Кажуть: громада хоче подивитись, як працюють депутати... Кореспондент OGO.ua передає із сесійної зали Рівненської обласної ради, яку заблокували мітингувальники.
17.30. Засідання, призначене на 17.30, ще не розпочалося. Депутати збираються у сесійній залі, жваво обговорюють можливі варіанти виходу із ситуації, що склалася. (Фото нижче - з порталу "Четверта влада").

Рівне: заблоковані депутати облради знову спробують провести сесію о 17.30

17.40. Щойно представник ГО "Майдан" Олексій Хахльов повідомив: активісти їдуть до першого заступника голови обласної ради Михайла Кривка. (Раніше повідомлялось, що він у лікарні). Розраховують на те, що він або сам приїде на сесію, або підпише розпорядження про її скликання.

Рівне: в облраді заблокували двері, депутатів погрожують не випустити



17.55. Засідання розпочалось із виконання Державного гімну України. Виступає голова обласної організації ОУН Роман Коваль. Каже, що керівники обласної ради захворіли. Присутні вигукують, що готові чекати до ранку...

Позачергова сесія Рівненської обласної ради [ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ]

18.01. На трибуні - народний депутат України, лідер рівненської "Батьківщини" Микола Кучерук. Заявляє, що завтра на роботі має зявитись голова Рівненської ОДА Василь Берташ, і в нього потрібно запитати про причини його відсутності сьогодні. Каже, що керівництво районів, депутати від яких не приїхали сьогодні на сесію облради, має скласти свої повноваження. Підтверджує, що виконуватиме обов'язки голови виконкому Народної ради Рівненської області до того часу, поки вона не буде сформована у встановленому порядку.

Лідер Народної ради Рівненщини Микола Кучерук: досьє

18.05. Депутат від "Батьківщини" Сергій Штурхецький запропонував, аби всі присутні нині написали заяви про складання депутатських повноважень - мовляв, в області вже створена Народна рада, і без голосів депутатів, присутніх зараз, обласна рада не зможе функціонувати. Проте, з атмосфери в залі відчувається, що більшість не готова підтримати цю пропозицію.

Депутат Рівненської обласної ради Сергій Штурхецький: "Таких серйозних загроз ще не було"

18.15. Депутати у сесійній залі продовжують очікувати на те, що до них приєднається ще хтось із депутатського корпусу обласної ради...

18.18. Микола Кучерук запропонував власну інтерпретацію пропозиції Сергія Штурхецького: нехай мандати складуть ті депутати облради, які сьогодні не приїхали на сесію.

18.22. Голова фракції "Батьківщина" Михайло Кирилов: "Кажу вам так, як є, мені немає чого приховувати. Зараз є 40 присутніх, з них 39 готові створити Народну раду. Я розумію, що ніхто нікого нікуди випускати не збирається..." (Чути вигуки: "Ні!" - прим. авт.). Михайло Кирилов продовжує: "Надія помирає останньою... Є надія, що нам вдасться прийняти рішення".

Присутні у залі говорять, що, можливо, доведеться почекати ще хвилин 40 - годину...

Якщо оголосять надзвичайний стан: що це означає для українців

18.27. Голова обласної організації ОУН Роман Коваль пропонує не чекати і проголосувати за обрання голови Народної ради Рівненської області та оголосити про це рішення на Майдані.

18.35. 35 депутатів проголосували за те, щоб Микола Кучерук очолив виконком Народної ради Рівненської області. 5 депутатів не голосувало.

18.38. Депутат облради від "Свободи" Олексій Бучинський: "Виходимо до людей, оголошуємо про створення Народної ради і чекаємо скликання сесії".

18.40. Роман Коваль: "Завтра рішення облради буде легалізоване".

18.43. 30 депутатів проголосувало за те, щоб Народну самооборону в Рівненській області очолив депутат облради від "Свободи" Віктор Кривун. Десятеро депутатів не голосувало.

18.46. Микола Кучерук пропонує обрати головою Народної ради Рівненської області голову фракції "Батьківщина" в Рівненській обласній раді Михайла Кирилова. Зараз відбуватиметься обговорення його кандидатури.

18.51. Сергій Штурхецький: "Ми працюємо в режимі міжфракційного об'єднання, тому головами Народної ради мають бути позачергово представники фракцій і груп, які до неї увійшли". Тобто очолювати Народну раду мають почергово Михайло Кирилов ("Батьківщина"), Олексій Бучинський ("Свобода"), Георгій Лебедюк (Українська народна партія) та Олексій Кособуцький (депутатська група "Рівненщина"), але першим її має очолити Михайло Кирилов.

18.53. Виступає активіст рівненського Євромайдану Віталій Примак. Пропонує, щоб хтось із членів президії вийшов на Майдан і оголосив рішення депутатів.

19.30. Михайло Кирилов виступає перед рівнянами, які зібрались на майдані Просвіти і очікують на рішення депутатів обласної ради. Тим часом депутати продовжують знаходитись у сесійній залі. Говорять, що очікують на появу першого заступника голови облради Михайла Кривка, якого начебто мають найближчим часом привезти до сесійної зали.

19.45. Віктор Кривун - протестувальникам: "Тільки ваш тиск! Вони дивляться і тремтять. Дякую, що ви це робите!"

19.49. Микола Кучерук повідомляє: ідуть перемовини з першим заступником голови облради Михайлом Кривком, але в нього дуже високий тиск. Лунають пропозиції, аби депутати залишились у залі до 31 січня - нагадаємо, саме на цей день скликане друге пленарне засідання чергової сесії облради. Присутні в залі активісти Майдану скандують: "Сьо- го - дні! Сьо - го - дні!"

19.59. Голова Політради УНА Олександр Музичко привів до сесійної зали активістів "Правого сектору" в чорних масках і з дубинками. Каже, що представники громади прийшли подивитись, як працюють депутати обласної ради...

20.02. Активісти в масках залишили сесійну залу за наказом свого командира Олександра Музичка.

20.10. Депутати кажуть, що зроблять ще одну спробу вирішити з Михайлом Кривком питання скликання сесії - мовляв, або приїдуть на сесію з ним, або - з підписаним розпорядженням.

20.17. Віктор Кривун і активісти, яких очолює Олександр Музичко, вирушили на зустріч із Михайлом Кривком. На засіданні оголосили перерву. Депутати і Майдан - в очікуванні...





На правах реклами