Ми у Facebook
05.02.2014, 20:39

Молоді імена Рівного: Молодий художник Дмитро Личак

Дмитро Личак уже зумів шокувати й зачарувати рівненську публіку, коли презентував власний проект “Світ, що зникає”. Нині ж Дмитро взявся за підкорення всеукраїнських вершин.
Досьє: Народився в 1986 році в м. Новосибірськ. Закінчив Національний Лісотехнічний Університет, кафедра дизайну; м. Львів у 2007 році. Захоплюється живописом, дизайном інтер'єру і меблів, біоенергетикою.

"Молоді імена Рівного"
"Молоді імена Рівного"


Нині рівненський 25-річний художник народився у далекому російському Новосибірську, де й пройшло його дитинство. В Україні опинився, як і чимало його однолітків, у яких один з батьків звідси родом, а інший — з Росії. А от Рівне серед інших міст Дмитро обирав свідомо. Місто йому настільки сподобалося, що він залишився тут.

Малювати Дмитро пробував з дитинства. Втім, всерйоз взявся за мистецтво, коли був на 4 курсі Національного лісотехнічного університету України (Львів), де навчався на кафедрі дизайну.

— Після 4 курсу я пішов з університету, аби відчувати себе вільним та присвятити себе тій справі, яка мені подобається, — розповідає Дмитро. — Сказати, що я захопився малюванням, це, мабуть, нічого не сказати. Просто в певний період прийшло розуміння того, що маєш робити, і вже без цього не зможеш жити.

 

Першою незвичною ластівкою у творчому доробку Дмитра стала серія портретів “Світ, що зникає”.

Малювати людей, які максимально наближені до природи, бережуть культуру своїх предків, які виживають щодня, переросло для молодого художника від простого бажання до внутрішньої потреби.

— Я вважаю несправедливим не давати можливості корінним народам достатньо часу на адаптацію до сучасного світу, відбирати у них їх одвічні місця проживання заради вирубки лісу, плантації рису, бананів чи нафтових розробок, — пояснює причини створення серії художник. — Мені хотілося, щоб люди краще розуміли й відповідальніше підходили до вирішення питання взаємодії з корінними народами.



Втім, зупинятися лише на мистецтві художник не планує — він відкритий до нових знань. Юнак упевнений, що кожна людина повинна бути розвинута різносторонньо. Нині Дмитро Личак бере участь у проекті NESCAFE Idea X, аби виграти 50 тисяч гривень на втілення нового задуму проекту “Інші українці”.

— Навряд це можна назвати ідеєю, — зізнається Дмитро. — Я просто бачу те, що мені не подобається і намагаюсь змінити це за допомогою живопису. Адже у 21 столітті живопис — це не просто мистецтво, а й повноправний учасник впливу на людську свідомість. Мені простіше висловлювати свою думку не словами, а картинами.

— Україну часто зображають у вигляді контурів держави на фоні прапору, а в середині типові русоволосі хлопчики й дівчатка з широкими посмішками у типових вишиванках. Але ж насправді це не так! У мешканців кожного куточка України — своя оригінальна зовнішність, своя краса, свій діалект і навіть своя вишиванка. Тим паче, що за віки українську кров доповнювали інші народи. Я бачу це і хочу показати іншим, пояснити, що український народ так само різноманітний, а не плакатно-стандартний, — каже Дмитро. — Хотілося б, аби цим проектом зацікавилися у першу чергу самі українці, аби поглянули на себе не з позиції регіону, з позиції країни. Які вони в цілому? Хто вони? Можливо, тоді й прийде усвідомлення того, що слов’янські народи не повинні бути ворогами один одному.

Підтримати ідею Дмитра можна за адресою http://ideax-nescafe.com.ua/ideas/red/art-proekt-inshi-ukrayintsi





На правах реклами