Ми у Facebook
12.02.2014, 16:02

Рівненська область: рятувальники готувалися ліквідовувати надзвичайну ситуацію

Рятувальники провели командно-штабні тренування з ліквідації надзвичайної ситуації в умовах льодоходу, повені та паводку.
Про це повідомили з ГУ ДСНС України у Рівненській області.

12 лютого в селі Городище Рівненського району на території навчально-тренувального комплексу Головного управління Держслужби з НС відбулися командно–штабні тренування з органами управління та підрозділами цивільного захисту Рівненської обласної ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту. Основною метою навчань було визначити рівень готовності оперативних служб щодо попередження та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, пов’язаних із пропуском льодоходу, повені та паводку. У тренуваннях було задіяно 13 одиниць інженерної, спеціальної, пожежно-рятувальної техніки та 50 чоловік особового складу ГУ ДСНС області.

Практична частина тренувань включала в себе три сценарії розвитку можливих надзвичайних ситуацій. За першою ввідною, внаслідок складних погодних умов відбулося руйнування берегів дамби. Особовий склад рятувальників за допомогою шляхопрокладача БАТ-2 негайно провів земляні роботи по укріпленню берегів дамби. Разом з тим, виникла загроза прориву льодяним покровом спускового шлюзу дамби. Групою піротехнічних робіт в короткий термін були проведені розрахунки необхідної кількості вибухових речовин, пробурлилися лунки та заклалися заряди, після чого був проведений підрив льоду на озері. Рятувальники за допомогою вантажних автомобілів підвезли мішки з піском та укріпили стінки зворотного боку пропускного шлюзу дамби. За третьою ввідною сталося підтоплення житлового масиву в низинній місцевості. Бійці Держслужби з НС за допомогою пожежної насосної станції та мотопомп провели відкачку води, а також на плаваючому транспортері й надувних човнах з двигунами рятувальники оперативно евакуювали місцеве населення із затопленої території.

За ходом навчань спостерігали начальники структурних підрозділів ГУ ДСНС, представники райдержадміністрації та селищної ради, керівники служб цивільного захисту області. Підсумки тренувань підбив перший заступник начальника ГУ ДСНС у Рівненській області полковник служби цивільного захисту Сергій Крук. Зокрема, він зазначив: «Такі тренування проводяться з метою вдосконалення теоретичних і практичних навичок усього керівного складу органів управління, сил та засобів цивільного захисту. Крім того, відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації Василя Берташа, визначено склад обласного оперативного штабу із безпечного пропуску льодоходу, повені та дощових паводків, складено карту-схему місць і районів, які попадають в зону можливого виникнення надзвичайних ситуацій, опрацьовано та узгоджено питання щодо забезпечення мотопомпами відповідних населених пунктів, а ГУ ДСНС вживаються всі необхідні заходи аби зменшити можливі наслідки цьогорічного водопілля».

Після цього, перед строєм учасників навчань полковник служби цивільного захисту Сергій Крук вручив ветеранам Служби порятунку – учасникам бойових дій в Афганістані грамоти й грошові винагороди з нагоди 25-річниці вивода радянських військ з Афганістану.

Більше фото - у фотогалереї





На правах реклами