Ми у Facebook
17.02.2014, 16:20

У школах Рівного - справжній бум: половина майбутніх першокласників уже подали документи

Рівненські школи розпочали прийом заяв від батьків майбутніх першокласників лише з початку лютого.
За словами освітян, нині спостерігається справжній бум. За менш ніж два тижні прийняти дитину до школи уже «попросилася» майже половина батьків рівненських шестирічок.

Понад півсотні жителів Рівного, Городка і Обарова заявили про намір віддати своїх дітей на навчання до 19-ї школи обласного центру. Такий жвавий потік у перші дні лютого заступник директора Олександра Мартинюк за півтора десятки років роботи на цій посаді бачить уперше. Проте, каже, не відмовили жодному заявнику.

Олександра Мартинюк, заступник директора НВК №19:
- Можна сказати, що уже два класи набрали. Але це поки що тільки заяви. Зарахування у перший клас проходить на основі медичної довідки встановленого зразка, карти щеплень і копії свідоцтва про народження дитини. Ці документи батьки мають надати до 5-10 червня.

Реєстрація на ЗНО-2014: залишилось менше трьох тижнів

До якої школи піде шестирічний Іванко, мама поки що не визначилася. Обирає між двома закладами - тим, біля якого проживають, і тим, де, на думку Анни, привабливіші умови для навчання. Можливо, напише заяви до обох. Наразі ж жінку більше турбує те, чи зможе її син осилити непросту навчальну програму.

Анна, рівнянка:
- Ми консультувалися. Сказали, що готовність дитини – 70 відсотків. Але, думаю, через те, що ми тільки перший рік пішли до садка. Ми часто хворіємо на ГРЗ... Хоча сказали, що хлопчик самостійний і до звичайної школи готовий.

Таким, як Анна, психологи радять орієнтуватися не стільки на заклад, скільки на першу вчительку.

Чим пишаються рівненські школи [+Відео]

Вікторія Левенець, практичний психолог гімназії «Престиж»:
- Раджу батькам походити по закладах, можна з дитиною, поспостерігайте за педагогами, поспілкуйтеся зі знайомими. Тут треба підходити дуже індивідуально.

Лікарі-гігієністи натомість рекомендують батькам обирати школу, розташовану неподалік будинку і з невеликою кількістю дітей.

Ірина Ковальчук, лікар з гігієни дітей міськуправління Держсанепідемслужби:
- Раджу, щоб при оформленні в школу звернули увагу на те, чи школа не перевантажена. Тому що перевантаження школи і класу тягне за собою масу незручностей.

У Рівному відкриють приватний дитячий садок

І назва цим незручностям – шкільні хвороби. Найперше потерпає зір, хребет і шлунково-кишковий тракт. Тому, подаючи документи до школи, обов’язково зазирніть до їдальні і поцікавтеся, чим і як харчують дітей. Відвідайте клас. Початкова ланка у школі має бути відділена від середньої і старшої. Класна кімната - просторою і світлою, парти – щонайменше двох рівнів висоти. Достатнє природне освітлення, а штучне – рівномірно розподілене. Утім, навіть це не вбереже від недуг, якщо дитина фізично і психологічно не готова до школи.

- Закон каже, що приймаються до школи діти з шести років, - продовжує Ірина Ковальчук. - Та якщо батьки вагаються, чи готова дитина до школи, краще не віддавати її до школи, щоб дитина не страждала. Хай краще побуде рік в садочку.

Саме через цю причину за шкільні парти восени 2015 року сядуть не всі 17 тисяч шестирічних краян. А приблизно 15 з половиною. Та це все одно майже на тисячу більше, аніж торік, - підрахували в обласному управлінні освіти і науки.

Оформити дитину до звичайної школи, а таких в області більшість, можна буде аж до 1 вересня і незалежно від місця проживання.

Користувачі Вконтакте обрали кращу школу Рівного

Святослав Сидорук, начальник віддділу загальної середньої і дошкільної освіти облуправління освіти і науки:
- Батьки можуть звернутися у будь-який зручний час. Звичайні навчальні заклади, а таких у області більшість, мають приймати заяви незалежно від місця проживання.

Принагідно Святослав Сидорук наголошує, що звичайні школи приймають дітей без жодних вступних випробувань. Іспит майбутні школярі складають лише при вступі до закладів нового типу, але тільки у формі співбесіди, або ж простих тестів, які мають визначити загальний розвиток дитини і психологічну готовність до навчання. А не те, чи вміє вона писати, читати і лічити. Цього якраз не вимагає жоден нормативний документ.

Інформаційна програма «День», РТБ





На правах реклами