Ми у Facebook
18.02.2014, 21:48

ТОП-10 порад психологів: Як пережити події, що відбуваються в Україні

Насильство, агресія, розпач, страх - як це пережити і не впадати в паніку - читайте далі.
Страшні кадри новин з телеекранів чи надто емоційна з чорними квардатами замість облич френд-стрічка у соцмережах може призвести людину до стресу, нервових зривів тощо. Адже людина за екраном телевізора чи комп'ютера ні на що не впливає. І від цього рівень її напруги різко збільшується.

Як пояснює практикуючий психолог Наталя Кухтіна сайту www.theinsider.com.ua, люди, які не беруть активної участі в подіях, але переживають від того, що відбувається, знаходяться в стані стресу, який удвічі сильніший, ніж у тих, хто знаходиться у вирі подій і безпосередньо наражається на небезпеку.

1. Людям, які страждають серцево-судинними захворюваннями або перенесли інфаркти, інсульти, просто не можна це все дивитися. Вони можуть не пережити такого адреналінового сплеску. Хоча в цей момент може виникати відчуття, що все під контролем - "я ж сиджу вдома на дивані і дивлюся телевізор".

2. Дуже часто відчуття обурення, страху, гніву може вилхюпнутися на оточуючих або на самого себе. Тому практикуючий психолог Еліна Романенко радить оцінювати свої можливості тверезо, а емоції - фільтрувати і відокремлювати привнесені від власних.

Якщо вам потрібна допомога психолога, психотерапевта

3. Людям, які живуть активним інформаційним життям у соцмережах, варто задуматися: з якою метою я поширюю отриману інформацію. У відповіді можуть допомогти такі фактори, як достовірність джерела і фактів, частота повторів даного поста у вашій френд-стрічці, емоційний посил повідомлення, його прихований зміст.

Перш ніж публікувати все прочитане і побачене, не перевіряючи отримані дані, краще почекати, заспокоїтися і подумати, яку конкретну користь ви можете принести своїм друзям, натиснувши на кнопку Share.

Слід пам'ятати, що у вашій френд-стрічці можуть бути особливо вразливі люди зі слабким здоров'ям або нервовою системою, хтось, хто переживає особисте горе і, нарешті, діти.

4. Якщо інформація дійсно цінна, ексклюзивна і спрямована за вірною адресою, бажано стежити за формою подачі. Зрілі люди відповідальні за свої слова. Пам'ятайте, що в той момент, коли ви ділитеся чиїмись текстами, вони стають вашими. І таким чином доросла відповідальність за вбивство чи порятунок словом лягає на вас.

Пробачати – корисно для здоров’я!

Окрім того, для профілактики свого психологічного здоров'я важливо робити й прості кроки:

6. Забезпечити тепло. Тепле пиття - чай, гаряча вода.

7. Тепле оточення. Підтримка однодумців, рідних, друзів.

Обнимайтесь чаще! 7 главных аргументов в пользу "обнимашек"

8. Сон, відпочинок. Якщо ви спите менше двох годин при можливості спати більше - це тривожний симптом. Робіть вправи на розслаблення.

9. Спілкування. Говоріть, пишіть, спілкуйтеся з людьми. У стані афекту (емоційного сплеску) ми можемо або переживати (що накручує і без того напружену психіку), або діяти. Дійте! Допомагайте людям, говоріть, ідіть до психолога-психотерапевта.

10. Фізична активність. Ходьба, розтяжки, біг, будь-які доступні рухи. Універсальний спосіб - ходьба 3-5 км.

Четыре опасные проблемы, в которых виноват компьютер

І наостанок, радять психологи, - думайте. Ставте собі прості запитання: навіщо я це роблю, які думки мене турбують найбільше? Які є альтернативи (якщо ви не бачите альтернатив: ТІЛЬКИ так! - Це ознака афекту). У що я вірю? Що відбудеться сьогодні - завтра - післязавтра в моєму житті або житті інших людей - якщо я...? Що б дозволило мені зберігати спокій і бути при здоровому розумі?
Зупиняйте себе в бажанні ще більше драматизувати ситуацію. Зрозумійте, що кожен - Людина, в кожному є світле.

Не поспішайте ненавидіти, не поспішайте звинувачувати. Вчіться розумінню. Ситуація не буває незмінною. Все зміниться. Тому важливо думати.





На правах реклами