Ми у Facebook
24.02.2014, 09:33

Дерев’яні ікони рівнянина Євгена Михайлова

Дружині подарував власноруч виготовлену шкатулку

В оселі рівнянина Євгена МИХАЙЛОВА безліч речей, виготовлених з дерева. Ось і нині на кухні сушаться дерев’яні бруси. Уже скоро вони також перетворяться на нові роботи. Вийшовши на пенсію, пан Євген почав вирізати з дерева шкатулки, статуетки, цукерниці. Але найбільше до душі майстрові — створювати дерев'яні ікони. Вони сповнені вишуканості та граційності.

― Я люблю вирізати ікони. Малюнки шукаю в інтернеті. Якщо якийсь сподобається, переношу його на дерев'яну основу, можу додати й щось своє, ― розповідає Євген Михайлов. ― Сам ікони не малюю. Цим займаються богомази. А я — різьбяр по дереву.

У 14 років пан Михайлов вступив у Яворівську школу художніх ремесел. Після трьох років навчання отримав диплом різьбяра по дереву. Деякий час пропрацював за спеціальністю на меблевій фабриці. Потім — служба в армії, робота на заводі торгового обладнання. Сім'я, робота, діти, господарство... За постійними життєвими турботами про своє захоплення довелося забути. Але з виходом на пенсію вільного часу з'явилося більше. Ось і випала нагода знову повернутися до захопливої роботи з деревом.

— Витягнув свій набір інструментів, який довго лежав, та ще й сам виготовив на токарному верстаті інструменти, яких не вистачало. Адже, наприклад, для того, щоб вирізати ікону, потрібно мати багато різних, а головне — гострих інструментів. От і почав працювати, — пригадує майстер. — Нині до роботи беруся щодня. Дружина їсти готує, а я собі за столом тихенько працюю.

— Я вже часом й кажу: відпочинь, завтра зробиш, а він — ні, має сьогодні все доробити, — додає, сміючись дружина.

В оселі майстра — сувеніри з горіха, яблуні, липи. Найбільше Євген Михайлов любить працювати саме з липою. Це матеріал м'який, піддатливий.

Handmade по-рівненськи

— Якщо вранці почну вирізати ікону, до вечора її закінчу, — каже майстер.

Затятий різьбяр не пропускає жодної можливості отримати деревину для роботи. Як десь дерева пиляють, приходить, просить хлопців дати поліна. Вони й не відмовляють.

Дружина майстра пишається своїм чоловіком. Каже, він має золоті руки. Цього у нього не забереш.

Свої дерев'яні речі Євген Михайлов не продає. Адже вкладає у них всю свою душу, любов та терпіння. А тому з приємністю дарує рідним та друзям.

Дружині подарував власноруч виготовлену шкатулку
Дружині подарував власноруч виготовлену шкатулку


Нині пан Михайлов мріє зробити дерев'яний триптих (три ікони). Малюнок для нього вже знайшов. Залишилося лише перенести його на дерево й розпочати.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ