Ми у Facebook
25.02.2014, 12:02

Екс-прокурор Рівненщини Микола Голомша став заступником Генпрокурора + ДОСЬЄ

Генеральний прокурор України Олег Махніцький призначив своїм Миколу Голомшу. Нагадаємо, у 2001-2003 роках він був прокурором Рівненської області. Після чого був призначений заступником Генпрокурора.
24 лютого в Генеральній прокуратурі України відбулася нарада "Про першочергові завдання органів прокуратури". Присутній на засіданні Генеральний прокурор України Олег Махніцький наголосив, що серед основних пріоритетів діяльності органів прокуратури є забезпечення звільнення з-під арешту та від кримінальної відповідальності учасників протестних акцій (крім тих, які вчинили вбивство), на підставі верховенства права і за Законом.

Про це повідодомив відділ взаємодії із засобами масової інформації прес-служби Генеральної прокуратури України.

Верховна Рада призначила нового Генпрокурора +ДОСЬЄ

Махніцький нагадав присутнім, що вже створено слідчо-оперативну групу у складі фахівців Генпрокуратури, МВС та СБУ, які розслідують факти масового вбивства людей у центрі міста Києва.

Окремим пріоритетом діяльності органів прокуратури О. Махніцький визначив "зупинення проявів сепаратизму".

На нараді також було представлено новопризначеногого заступника Генерального прокурора України - Миколу Голомшу.

ДОСЬЄ: Голомша Микола Ярославович
Військовий прокурор Центрального регіону, екс-заступник Генпрокурора України

Дата народження: 16.12.1962

Уродженець села Тухля Сколівського району на Львівщині. У 1988 році закінчив Харківський юридичний інститут (спеціальність - правознавство).

Кар'єра. Трудовий шлях Голомша почав після школи робітником на Стрийській взуттєвій фабриці. Після армії попрацював у будівельній радгоспної бригаді, потім - завсектором обліку Сколівського райкому комсомолу.

Після закінчення вузу пішов працювати в органи прокуратури. Був слідчим Стрийській райпрокуратури. З 1992 по 2000 рр. займав ряд посад у прокуратурі Львівської області. Починав зі слідчого, пішов першим заступником облпрокурора.

У 2000-2001 рр.. працював першим замом прокурора Чернівецької області. Звідти пішов на підвищення до Генеральної прокуратури: у 2001 році кілька місяців очолював відділ нагляду за додержанням природоохоронного законодавства.

У вересні 2001-го був призначений на посаду прокурора Рівненської області. У листопаді 2003-го став заступником Генпрокурора України. У квітні 2007-го Голомшу перевели на посаду прокурора Львівської області, проте вже в травні повернули на колишній пост - заступник генпрокурора.

Микола Голомша: “Нам доводиться одягати форму виробничників”

22 липня 2010-го понижений у посаді до військового прокурора Центрального регіону.

Погляди і оцінки. Переведення до Львова навесні 2007-го можна розцінювати як свого роду заслання за лояльність Голомші до команди Президента Віктора Ющенка. Сталася вона в момент гострого протистояння глави держави з антикризовою коаліцією на чолі з лідером Партії регіонів Віктором Януковичем. А закінчилася, коли опір прихильників регіоналів у Генпрокуратурі було зламано і питання про проведення дострокових парламентських виборів, ініційований главою держави, остаточно вирішене.

Після повернення на пост заступника Генпрокурора Голомші було доручено курирувати розслідування найбільш резонансних кримінальних справ (у тому числі - про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе і отруєння Ющенка). Після цього, як повідомляли ЗМІ, його кандидатуру в Секретаріаті Президента (не без участі глави Секретаріату Віктора Балоги) приміряли на пост керівника ГПУ, але призначення не відбулося.

Скандали. У січні 2008-го стало відомо, що Генпрокуратура порушила кримінальну справу у зв'язку зі спробою отруєння Голомші парами ртуті в його власному службовому кабінеті. Як повідомила прес-служба ГПУ, на робочому місці замгенпрокурора дійсно знайшли сліди цього отруйного металу. А за даними газети Сегодня, Голомша навіть встиг надихатися небезпечними парами, у зв'язку з чим потрапив на лікарняний. Через кілька місяців, відповідаючи на запитання журналістів на брифінгу, заступник Генпрокурора повідомив, що пройшов курс інтенсивного лікування і почувається нормально.

Регалії. Голомша - заслужений юрист України. Відзначений знаками "Почесний працівник прокуратури України", "Подяка за сумлінну службу в органах прокуратури", Національного бюро Інтерполу "За заслуги" і т.д.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ