Ми у Facebook
06.03.2014, 12:03

Рівняни знову понесли гроші в банки?

Ажіотажний попит на іноземну валюту, намагання достроково забрати гроші з депозитів, проблеми із зняттям готівки в банкоматах — усе це в минулому, стверджує Віталій Брик, в.о.начальника управління Національного банку України в Рівненській області.
— Яка ситуація з депозитними вкладами?

— За лютий залишки депозитних коштів на рахунках комерційних банків зменшились на 6,4%. Здебільшого забирали вклади у національній валюті. Втім, на початок березня ситуація вирівнялась, і нині спостерігаються перші ознаки зворотної тенденції. Люди знову починають нести гроші в банки.

ПриватБанк частково зняв обмеження для своїх клієнтів



— Як довго діятимуть обмеження щодо вкладів в іноземній валюті?


— Зважаючи на складну економічну ситуацію в країні, наприкінці лютого постановою Нацбанку дозволено комерційним банкам повертати депозити, що були залучені в іноземних валютах, гривнями за курсом купівлі іноземної валюти уповноваженого банку на день проведення операції. Крім того, існує обмеження на видачу готівки по валютних депозитах через каси та банкомати в еквіваленті 15 тисяч гривень на день в одні руки за офіційним курсом Нацбанку. Водночас, ця постанова зобов'язує банки не допускати обмежень у переказах коштів клієнтів в іноземній валюті. Така постанова НБУ має тимчасовий характер і введена для того, щоб вгамувати ажіотаж на ринку. Не виключено, що за місяць-другий, як ситуація врегулюється, її скасують.

Долар на міжбанку продовжує падати

— Чи виникали проблеми з поверненням депозитів?

— В управлінні НБУ перебувають на розгляді три заяви від клієнтів двох банківських установ про затримку в отриманні коштів за строковими угодами та достроковому розірванню вкладу. Причини нині з'ясовує банківський нагляд нашого управління.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ