Ми у Facebook
10.03.2014, 00:23

Екс-голова Рівненської ОДА Василь Берташ: "Я люстрації не боюсь"

Пропонуємо інтерв'ю екс-голови Рівненської ОДА Василя Берташа після його звільнення. Розмову вів член редакційної ради сайту чесних новин "ВСЕ" Олексій Кривошеєв. Ромова відбулася 28 лютого 2014 року.
Василь Берташ сказав, що більше не підтримує Віктора Януковича та не вважає його Президентом. Також Василь Берташ розповів, коли і чому продав свій бізнес, звідки гроші на мисливські угіддя, які бачили активісти, та чому він зараз не на Рівненщині.

О 12:34 телефонний дзвінок на мобільний із запитанням: «Берташ готовий дати інтерв’ю, тебе це цікавить?». Після ствердної відповіді і попередження що питання будуть без обмежень і цензури домовились про телефонну розмову о 13:10. Дзвінок пролунав точно в домовлений час.

– Доброго дня, Олексію.

– Доброго дня, Василю Михайловичу. Де Ви зараз знаходитесь: в Україні чи за кордоном?

– Я зараз лікуюсь у Києві (кашляє – авт.). Я 24 роки ніколи не хворів, на ногах завжди все переносив. І навіть, коли почались оці всі події, не хотів йти в лікарню. Було запалення легенів, температура. Потім ще одна проблемна операція. Але думаю, що ще трохи полікуюсь і приїду: буду займатись депутатською роботою.

– Що Ви можете сказати про ті події, які відбувається в Україні? Ви раніше казали, що підтримуєте і залишатиметесь із Президентом. Яке тепер ваше ставлення до Віктора Януковича? Ви зараз вважаєте його Президентом?

– Саме головне, що всі президенти, Ющенко, Янукович… ніхто не зробив нормального закону про захист державних службовців. Коли я прийшов на роботу, я тільки декого замінив, а всіх решту, професійних кадрів залишив. Потрібен час, щоб людина стала професійним державним службовцем. Тому перш за все хочу подякувати команді, яка зі мною працювала. Ми зробили багато добрих справ. Але зараз про це не буду, оцінку дадуть самі жителі області.

Я вже якось говорив, що один президент кинув всіх, другий… І третій (тут схоже Берташ припустився хронологічної помилки, бо Янукович був четвертим президентом – авт.) так само поступив. Я не рахую його зараз президентом України.

Люди, які стояли на Майдані, вони дійсно хотіли бачити європейську Україну. Хотіли достойної заробітної плати і соціальних послуг. І це правильно… На Рівненщині я все робив, щоб працювали малий, середній і великий бізнес. Ви знаєте скільки я людей виганяв з роботи, які займалися цим (мабуть, малось на увазі "займались тиском на бізнес", - авт.). Також робив все, щоб розвивалась область і не було протистоянь. Переформатування обласної ради, щоб не було застосування зброї, сили. І у нас практично конфліктів великих не було.

Що стосується того, що я сам вийшов з бізнесу. Я 20 років був у бізнесі і знаю, що таке робоче місце. Знаю, що таке робота малого, середнього і великого бізнесу. Йому треба думати, як ту продукцію, яка вироблена – продати. Треба замовлення, і наперед подумати про виплату заробітної плати, розвиток підприємства. І тому я старався, щоб мої двері були завжди відкриті. Щоб будь-який бізнесмен міг до мене зайти зі своїми проблемами.

Маєток екс-губернатора Рівненщини Берташа: дорогі авто, напій "Берташівка" та десятки опудал тварин

– У Рівному ходять чутки, що Ви вивели гроші з пов’язаних із Вами бізнесів, за кордон. Це правда?

– Ні. Я тут народився і виріс у багатодітній сім’ї. Ніхто ніколи мені протекцію не давав: я сам дійшов від техніка-будівельника до депутата Верховної ради, голови обласної державної адміністрації. І тим більше мої кошти… Я вам зараз розкажу…

Що таке 20 років у бізнесі? Це мережа магазинів, мережа ресторанів. Ви знаєте і ресторан "Мисливець", і кафе «Рибалка». Два підприємства. Перше в Україні підприємство художньої ковки. Де я вчив спеціалістів і в Польщі, і в Німеччині. Це макаронний завод з італійською лінією. (кашляє – авт.). І багато інших об’єктів.

Коли пішов на державну службу, у нас професійних менеджерів немає, прийшлось звичайно все продати. Я люстрації не боюсь. І закликаю всіх, щоб зробили люстрацію. Тому, що я завжди свої видатки і прибутки декларував. Ми ж не можемо повернутись до комунізму. Хто займався бізнесом, звичайно в нього є статки. Тому я завжди казав і своїм жителям області і друзям: моя совість перед друзями і мешканцями області завжди буде чистою. По всіх питаннях я завжди приймав правдиве рішення.



– Депутат облради Віктор Кривун оприлюднив заяву з вимогою до представників влади і партії регіонів добровільно віддати награбоване. Як Ви до цього ставитесь?

– Ну як… Може дійсно в когось награбоване. А я можу про свої статки, за кожну копійку відчитатись. Я вам перед тим вже сказав… Якщо ми порахуємо суму від того, що я продав, то вона мабуть в двадцять разів перекриє те, що я маю. (закашлюється – авт.). І тому я кажу: не боюсь. Але всім треба пройти люстрацію. Всім, хто говорить. Всім, хто працював. Він повинен, як кажуть, чесно показати свої видатки і прибутки. Це я зроблю.

– Про яку суму йдеться? Ви кажете, що вона перекриє в рази…

– Ну, от наприклад. Якщо в мене був ресторан "Мисливець", "Рибалка" і там де справа банк, то це більше мільйона доларів (мабуть, мається на увазі отримано від продажу приміщень, – авт.). Якщо про "Київстар" (вочевидь приміщення, де знаходиться відділення "Київстару", - авт.), то там теж більше мільйона доларів. Підприємства – це теж десь до трьох (мільйонів доларів, – авт.). Ну, це ж треба все рахувати. Я не можу зараз назвати точні цифри.

– У Вас є якась нерухомість за кордоном?

– Я ніколи нічого за кордоном не купляв. Тому, що я тут народився і люблю наше Полісся. І все своє життя робив, щоб воно розвивалось, щоб область була самодостатня. Програма моя, коли я прийшов, була направлена на те, щоб ми не були дотаційні, а були прибуткові. Купувати собі щось за кордоном, я б собі ніколи не дозволив. Я люблю поїхати за кордон лише десь на три дні покататись на лижах. І то закордонні традиції мені подобаються менше, ніж наші: коли можна сісти, нормально поговорити. Особисто моє серце тут, на нашому Поліссі.

Рівненська область: активісти проникли у володіння Берташа

– Напередодні своєї втечі, Янукович викликав до себе керівників західних областей. Навіщо і про що говорили?

– Це була маленька нарада, тоді ще – у п’ятницю. Тоді я написав заяву, бо був незгідний… Потім я ще написав заяву 24-го (лютого, – авт.) вже на виконуючого обов’язки президента.

– Депутати-регіонали у Верховній Раді заявляли, що на них чинився тиск з боку Януковича. На Вас теж чинився тиск? Чи правда, що Вас змушували до силового розблокування Рівненської ОДА? І хто змушував?

– Ніхто не підштовхував до силового варіанту. Є тільки одне: президент ніколи не збирав голів. Скільки я писав… Хоч би раз в три місяці чи півроку, зібрав і поспілкувався з головами обласних адміністрацій.

Тому що ці вертикалі, не давали працювати голові обласної державної адміністрації. Ви розумієте, що таке вертикаль? Є вертикаль у кожного міністерства і їм було зверху видніше, як робити внизу. І тому я два рази, один раз на раді регіонів, виступав. Мене заспокоювали… Тому, якщо ми зараз говорим про децентралізацію влади, то її треба віддати на місця. А якщо сьогодні до мене звертається бізнесмен, наприклад, іноземне підприємство, яке буде виробляти піноблоки, то я місяць їжджу, щоб взяти погодження у всіх міністерствах. Тоді це питання виноситься на розгляд кабінету міністрів і приймається рішення.

Ми самі маємо приймати такі рішення в області. Тому що ніякий інвестор не піде, коли ці бюрократичні затягування. Сьогодні треба все можливе зробити для залучення інвестицій.

– Коли були спроби зібрати позачергову сесію облради у січні, чи погоджували з Вами депутати партії регіонів йти чи не йти на сесію? Ви давали якісь вказівки більшості, яка працювала на Вас?

– Діло в тому, ви ж розумієте, що коли збирається сесія обласної ради, якщо депутатам загрожує щось, то я завжди казав: "приймайте рішення самі". А коли стоять ті з битами і зброєю, і ти не можеш проголосувати так, як тобі велить совість, зробити своє особисте волевиявлення – оце погано. І кожен депутат сам приймав рішення, як йому в тій чи іншій ситуацію поступати.



– Ви мабуть вже бачили в ЗМІ, що люди зайшли в одне з Ваших володінь – мисливські угіддя.

– Олексій, судіть самі, ми живемо в європейській державі. Що таке приміщення? Це невеликі кошти. З 2000 року діє клуб мисливців, до сорока чоловік. Туди входять бізнесмени, які створюють робочі місця, отримують прибутки. Яке у них є улюбленим хобі, то вони не шкодують коштів, для того, щоб раз зібратись і відпочити, набратись сил для робочого тижня.

Я теж був членом клубу і мене обрали його президентом. До сорока чоловік, я точно зараз не пам’ятаю (кількість членів клубу, – авт.) платили в рік членських внесків, мінімум 25 тисяч гривень. Хто міг, якщо хотів жити в покращених умовах, купляв собі телевізор, ліжко і т.д. Це все таки чоловічі забави, розваги… І я не рахую, що сьогодні це щось таке. Мисливські угіддя ніколи прибутків не дають. Це тільки утримуєш робочі місця тих людей, які там в цих селах є і працюють. Наприклад єгеря. Це й допомога селу в розчистці снігу і ще якихось питаннях.

Село живе, тому що туди приїжджають люди зі статками. Це з сорок чоловік, які приїхали туди зі своїми коштами. Це, якщо б ви там були: там три кімнати, а все остальне – баракі такі зроблені. Якщо наприклад заїжджає туди 35 чоловік, то є і двох ярусні ліжка. А отой будинок, який покращеного планування, то ми його назвали: мисливський будинок-готель. Бо наприклад літом, коли закінчується сезон, туди приїжджають сім’ями, рибу половити, поїздити на велосипеді, гриби позбирати.

– Була інформація, що 26 січня, до Вас туди на полювання приїжджали дехто з нинішніх опозиційних і дехто з колишніх нардепів. Якщо приїжджали – то хто? І про що домовлялись?

– Ні, такого не було. Я б запам’ятав. Який опозиційний депутат?

– Мова йшла про Миколу Кучерука.

– Ні, Микола Кучерук не приїжджав, бо він не мисливець і не міг бути на полюванні.

ДОСЬЄ: Берташ Василь Михайлович

– У той час, коли у Києві збирався так званий Антимайдан, чи були у Вас вказівки зі столиці везти туди бюджетників та так званих «тітушок»?

– Я особисто таких команд не отримував. Можливо там якісь були по партійній лінії… Я особисто цим не займався. У мене не було ні часу, ні… (закашлюється - авт.).

– Але Ви припускаєте, що подібні речі могли бути по партійній лінії?

– Ну… в принципі я цим не займався і не знаю.

– Думаю Ви дивитесь, що відбувається в східних регіонах України та в Криму. Яке Ваше ставлення до подій в Луганську, Харкові, Донецьку?...

– Ви знаєте, я завжди бачив Україну, як цілісну державу. Тому що як сьогодні уявити Україну без Криму чи без Донецька? Ну не можна цього уявити. Ми сьогодні повинні всі консолідуватись і зробити все, щоб був мир і спокій в державі.

А мир і спокій буде тоді, коли ми почуємо цих людей в Криму. Якщо вони хочуть розмовляти російською мовою – то хай розмовляють. Якщо наприклад я хочу розмовляти українською, а не російською – то я буду розмовляти українською.

Треба просто почути тих людей і виїхати туди депутатам Верховної ради. Провести такий діалог і в Донецьку, і в Криму. Люди зрозуміють. Може якісь політики цього не хочуть, то це інше. А люди побачать де правда, а де… ховається якась політична складова.

– А Ви готові поїхати в Крим і спробувати пояснити своїм колегам з Верховної ради Криму?

– Я із задоволенням поїхав би. Скільки потрібно був би там разом з людьми, тільки щоб… (після паузи – авт.) Ми вже побачили, що таке протистояння. Саме дорогоцінне в житті – це життя людини. Це життя родини, родичів, близьких, друзів. Тому нам всім треба зробити сьогодні все можливе, щоб кровопролиття більше не було. Щоб не було більше цих силових сценаріїв і не було застосування зброї. Оце для українців сьогодні найперше завдання.

Це завдання і влади і кожного пересічного українця.

З Астрахані рівненський губернатор привезе хутро [+Фото]

– Коли Ви плануєте повернутись на Рівненщину?

– Коли скажуть лікарі і коли пройде курс лікування. Бо тут ще температура і після операції ще на гістологію взяли… Треба чекати що там… Я ж кажу, що за чотири роки все робота, робота. Оце все на ногах: то в Кабмін, то зарплати нема. Сьогодні робота державного службовця непроста. Може хтось думає, що просто сяде в кабінет і буде давати команди? Але ж треба давати різні команди. Бо люди зразу дадуть оцінку тому чи іншому керівнику.

Тому я хочу ще раз подякувати тим державним службовцям, які зі мною працювали. Жителям області треба дати оцінку нашої роботи. Але хотів би побажати новому керівництву області, щоб ті програми, які напрацьовані і які йдуть на користь громаді – продовжувались. Тих державних службовців, які професійно працювали, їх треба залишити.

Коли я прийшов то своїх попередників не критикував. Спеціально не критикував. А робив так, щоб показати: прийшла команда і зробила добрі справи. І продовжила ті добрі справи, які почали наші попередники.

Ви ж пам’ятаєте, бувало там я звільняю керівників, але коли відкрив гарячу телефонну лінію то було десь білля шестисот дзвінків. Фактично 95 відсотків я вирішував. Якщо скаржились на якогось держслужбовця - я посилав перевірку. Якщо це дійсно підтверджувалось, то я виганяв з роботи. Тому що дорожу честю команди, дорожу тим, що кожен службовець має працювати професійно і повністю, на сто відсотків реалізувати себе на тій чи іншій посаді.



– Ви будете звертатись до нинішніх керівників області чи лідерів протесту по гарантії особистої безпеки перед поверненням на Рівненщину?

– Знаєте, я коли був головою обласної державної адміністрації ніколи не брав охорони. Моє серце було завжди, як кажуть, чисте. Я десять років не міняв телефон і мої обіцянки… Я стабільний в своїх друзях і своїх висловлюваннях. Можу сьогодні вести діалог з громадою області, що я все робив для того, щоб був розвиток і добробут.

– Дякую. Якщо бажаєте, ще щось сказати, щоб Вас почули – будь ласка. Думаю це інтерв’ю прочитають чимало людей на Рівненщині і в Україні.

– Я би хотів сьогодні, вже як екс-голова обласної державної адміністрації, щоб ми якнайскоріше стали європейською державою. Що таке європейська держава? Це європейські цінності. Сьогодні стаття п’ята Конституції говорить, що єдиним джерелом влади є народ. Так воно й повинно бути. Але сьогодні оці європейські цінності ми повинні берегти. Що сьогодні… Наприклад, хтось сказав на Олексія, що він там має не такі статки і так далі. Ну це що значить? І ти починаєш: ага, хтось там сказав на тебе погане слово. Хто це сприймає болісно, хто сильно сприймає… до душі.

Я ще раз повторюю, що якщо є якісь питання, то можна сказати на ту чи на іншу людину… тільки після рішення суду.

Ми маємо підписати сьогодні з Європейським союзом Угоду про асоціацію, про європейську інтеграцію. Це означає, що ми вже станемо членом Європи. Хотілось би, щоб наші діти дійсно мали майбутнє, європейське майбутнє. Я розумію, що сьогодні такий гнів, але за ці рамки переходити не треба.

Треба берегти один одного, тому що ми маємо зробити багато добрих справ. Щоб Україна і наша Рівненська поліська область стала заможною та європейською областю.

Олексій Кривошеєв, сайт ВСЕ





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ