Ми у Facebook
16.03.2014, 20:14

Рівненський HR-фахівець Аліна Могилевська: «Бути HR-ом хотіла ще з першого курсу університету»! [+Фото]

Рівненська молодіжна організація «Smart People» продовжує серію зустрічей третього сезону освітнього проекту «Smart Meetings: зустрічі з лідерами, які надихають». Чергова зустріч — 18 березня, а напередодні пропонуємо інтерв'ю з її гостею!
18 березня з учасниками проекту «Smart Meetings: зустрічі з лідерами, які надихають» спілкуватиметься HR-фахівець IT-компанії «SoftServe» Аліна МОГИЛЕВСЬКА. Давайте познайомимося з нею ближче!


Зареєструватися на зустріч з Аліною МОГИЛЕВСЬКОЮ

– Розкажи, будь ласка, як ти потрапила в IT-галузь? Це був осмислений крок?
− Ні, це відбулося випадково. На той час я звільнилась з рекрутингового агентства, в якому пропрацювала три роки, і якраз шукала роботу. На жаль, в Рівному не було пропозицій, які б відповідали моєму профілю. І тому я почала шукати роботу у Львові. Один знайомий порадив надіслати резюме в їх компанію, оскільки там був достатньо великий HR-відділ. Це була саме ІТ- компанія «SoftServe».

– А чому вирішила будувати свою кар’єру саме як HR-фахівець?
− Бути HR-ом я хотіла ще з першого курсу університету, адже моя мама HR і вона захопила мене цією професією. Але до «SoftServe» в мене був досвід тільки в рекрутингу, і перший рік, який я працювала в львівському офісі, я також була рекрутером, хоча дуже хотіла опанувати всі напрямки в HR-і. Пізніше повернулась до Рівного, і вже тут, у рівненському офісі «SoftServe», мала змогу здобути цей досвід. Хоча і рекрутингом звісно також продовжувала займатись. Коли я приїхала в Рівне, в офісі налічувалось менше 20 працівників. Наразі ж 92 людини!



Зареєструватися на зустріч з Аліною МОГИЛЕВСЬКОЮ

– Завдання HR-a дуже сильно коливаються залежно від компанії, бо кожен власник розуміє їх по-своєму. Чим саме ти займалась в «SoftServe»?
− Так, на жаль, не всі власники, особливо якщо компанія місцевого рівня, розуміють роль і функції HR, і дуже часто зводять їх до рекрутингу і кадроводства. Мені дуже пощастило, що працюю в компанії, яка підтримує усі HR-процеси на дуже високому рівні.

Аліна будує кар'єрний план разом із працівником компанії
Аліна будує кар'єрний план разом із працівником компанії


Аліна Могилевська оцінює роботи учасників конкурсу Golden Byte
Аліна Могилевська оцінює роботи учасників конкурсу Golden Byte


– Зараз ти Career advisor, це дуже незвична для Рівного посада, що входить у твої обов’язки?
− Насправді Career advisor – це незвична посада взагалі для України. І «SoftServe» були першими, хто запровадив цей напрямок. Career advisor – це Партнер. Партнер для керівників, адже ми допомагаємо їм управляти персоналом, партнер для працівників, яким ми допомагаємо будувати кар’єру в компанії, партнер для бізнесу, адже ми допомагаємо заощаджувати гроші компанії. В нашій відповідальності створення кадрового резерву, ротації, оцінка, атестація працівників, створення навчального центру для менеджерів і ще багато чого корисного.

– Яка з HR-функцій, якими ти займалася, на твою думку, є найважливішою?
− Напевне те, чим я займаюсь зараз. Хоча всі напрямки є важливими, і їх правильне поєднання дає найкращий результат для компанії. Активний рекрутинг допомагає залучати в компанію найкращі кадри, внутрішній PR створює певну атмосферу в компанії, заохочує людей і підвищує їх лояльність до компанії, без кадроводства, звісно, також не обійтись.

Голлівуд-паті - новорічний корпоратив компанії «SoftServe»
Голлівуд-паті - новорічний корпоратив компанії «SoftServe»




– То як правильно будувати кар’єру, існують якісь ключові принципи чи закономірності?
− Насправді дуже важливо знайти правильну, для себе, компанію, в якій ти зможеш побудувати кар’єру. Знайти правильний напрямок розвитку кар’єри, адже коли робота приносить задоволення, то і результат набагато ефективніший. Дуже важливо розвивати так звані Soft skills – комунікаційні та презентаційні навички, вміння налагоджувати ділові контакти, розвивати емоційний інтелект, а не тільки зосереджуватись на покращенні технічних знань та вмінь. Звісно, є приклади, коли люди достатньо успішно працюють в одному напрямку, але, на мій погляд, періодично потрібно дещо змінювати напрямок своєї роботи (не обов’язково це робити кардинально), щоб не почалося професійне вигорання і залишалась мотивація, живий інтерес до роботи. Що стосується кар’єрних сходинок, то в нашій компанії є прозорий перелік сертифікаційних критеріїв для переходу на наступний рівень, тому наші співробітники розуміють, що саме їм потрібно зробити, щоб отримати підвищення і більшу зарплату.

– А як ставляться HR-и до ряду змін позицій у кандидатів на посаду?
− Звісно це насторожує, і може говорити про відсутність лояльності до компанії і до роботи в цілому. Але далеко не завжди, обставини бувають різними, і, можливо, людині просто не пощастило відразу потрапити в ту компанію, де вона б могла будувати свій кар’єрний шлях. До того ж зміна місць праці, це пошук себе.

– Як на співбесіді ти визначаєш, є в людини мотивація отримати цю позицію чи немає?
− Якщо людина прийшла до нас на співбесіду, це вже говорить про те, що хоч найменша мотивація існує. Але якщо кандидат до приходу на інтерв’ю щось дізнався про компанію, почитав інформацію на нашому сайті, це свідчить про те, що людину дійсно цікавить наша пропозиція.

Зареєструватися на зустріч з Аліною МОГИЛЕВСЬКОЮ

Активне дозвілля до Дня компанії «SoftServe»
Активне дозвілля до Дня компанії «SoftServe»




– HR-галузь для Рівного є доволі новою, в той же час у світі HR зараз активно трансформується. Які б HR-тренди ти виділила у Рівному і у світі?
− Напевне, приходить розуміння того, що HR має бути в першу чергу бізнес партнером, а не тільки рекрутером, кадроводом чи організатором корпоративних свят. Звісно, ці всі функції є також необхідними для HR- відділу, але не є єдиними.



– Як ти проводиш вільний час?
− Дуже люблю подорожувати, на даний момент це поки Європа та Україна. За останній рік в нас була цікава автоподорож до Ужгороду і Мукачево, сонячний відпочинок на Криті, де ми на маленькому «Пежо» «обстежили» півострова. Були також в Кракові і в Празі. В цьому році у нас в планах також Європа, але сподіваюсь що в майбутньому, географія наших подорожей обов’язково розшириться. Також люблю готувати незвичні страви, особливо смачні десерти. Ну і моє недавнє хобі, це фотографія, котра все більше мене захоплює.

Зареєструватися на зустріч з Аліною МОГИЛЕВСЬКОЮ

– Про що будемо говорити на Smart Meeting 18-го березня?
- Про ту саму невловиму, іноді навіть міфічну мотивацію. З’ясовуватимемо, чи вона насправді існує (посміхається – авт.).






На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ