Ми у Facebook
17.03.2014, 16:46

Київський Майдан сьогодні: життя продовжується [+Фото]

Кілька місяців до київського Майдану Незалежності була прикута увага всього світу. Але з початку березня статус «гарячої точки» перехопив Крим. У той же час Майдан, як явище, нікуди не подівся.
Отже, масштабна акція в наметовому містечку на Майдані триває вже четвертий місяць. Можливо, вона стала не такою бурхливою, як раніше, без колишньої активності і жвавості, але згортати намети, розбирати барикади і гасити вогонь у бочках, за словами активістів, ніхто не збирається. І до речі, попри те, що за вікном середина березня, новорічна політична ялинка країни залишається на головній площі столиці, пише ua.for-ua.com

Найбільше людей зараз збирається навколо численних меморіалів Небесній сотні. Імпровізовані пам'ятники, зі свічками, лампадками, портретами, завалені квітами, можна побачити на Інститутській, Грушевського, Хрещатику, Європейській площі та на Майдані. Зів'ялі букети постійно прибирають, складаючи у великі сміттєві пакети і звільняючи місце для свіжих.



Про активіста рівненського Майдану говорили у програмі "Світське життя" з Катериною Осадчою



Незважаючи на те, що кількість людей зменшилася, їжі готують багато - її роздають не тільки тим, хто постійно перебуває в наметовому містечку, але й випадковим гостям Майдану. На одній із кухонь на головній площі країни нам розповіли, що з продуктами харчування поки що проблем у них немає - частину приносять кияни, частина купується на зібрані гроші.



У Рівному буде пам'ятник "Небесній сотні"

Немає на Майдані і дефіциту дров, які лежать біля наметів, барикад, а іноді просто невеликою пірамідою на асфальті посеред вулиці. «Ви самі можете бачити, що багать горить уже мало. Тепло, весна все-таки. Але дрова нам все одно привозять. Буквально перед вашим приходом розвантажували машину», - розповідає чоловік у одному із наметів.

Незважаючи на більш-менш усталений побут, практично всі майданівці скаржаться на відсутність єдиного центру, який би координував дії численних волонтерів, медиків, громадських організацій. Також комусь потрібно займатися постачанням продуктів, дров, ліків, збором пожертвувань для всього Майдану, а не тільки для якоїсь його частини.

Поступово повертаються до нормального життя адміністративні та культурні установи. Хоча й не всі.

Дивлячись на Київський Академічний Театр Ляльок, сьогодні складно уявити, що зовсім недавно навколо нього йшли бойові дії. Сьогодні тут мир і спокій. Про подію нагадує хіба що «самотній» Артемон. Його казкову подругу Мальвіну, яка постраждала в ході масових протистоянь, поки так і не повернули на колишнє місце.



На Рівненщині облаштують парк Героїв Майдану

Сам театр працює. На фасаді вже висить новий репертуар. Графік вистав тут розписаний до кінця березня. Однак самі співробітники столичного лялькового театру кажуть, робота відновилася не повністю. Як пояснюють у касах, глядачів поки дуже мало, бо на сцені показують не всі вистави, заявлені в репертуарі.

Далі за курсом - Національна парламентська бібліотека України. У січні-лютому вона стала притулком для мітингувальників, де було розгорнуто медичний пункт. Сьогодні на робочих місцях там уже співробітники установи. А на вхідних дверях, замість наклейки у вигляді червоного хреста, віднедавна знову видніється графік роботи бібліотеки.

Від бібліотеки йдемо до Українського дому на Європейській площі. Будівлю починають поступово доводити до ладу. Зараз там ведуться роботи з відновлення фасадних вікон, які були розбиті під час січневого штурму. У холі влаштували мистецьку виставку з роботами на тему Майдану. Пройти туди може кожен охочий, тільки охоронцям потрібно показати документ, що засвідчує особу.

Водночас, Український дім як і раніше перебуває під контролем активістів. Тут розгорнуто штаби, прямо на вході встановлена одна з численних скриньок для збору коштів. Активіст, який сидів неподалік, спочатку пояснює, що кошти збираються на їжу. А вже через кілька хвилин спохвачується і цікавиться у сусіда, чи можна фотографувати скриньку з пожертвами.











На правах реклами