Ми у Facebook
19.03.2014, 07:20

Хто і що належить до "Сім'ї" Януковича

Створюючи "династичний стан" і переводячи національні інтереси країни на задній план, Віктор Янукович основним інтересом зробив свою сім’ю.
Президент, який робив своїх дітей причетними до свого правління, не хотів втратити владу, без якої вся його сім´я може опинитися у прірві, пише tvi.ua з посиланням на Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ось як тлумачить це поняття Вікіпедія:

«Сім'я», або ж «Сім'я» Януковича — найближче політичне та бізнесове оточення екс-президента України Віктора Януковича і його сина Олександра. Цю структуру у ЗМІ, а також політологи називають олігархічним кланом.

Члени «Сім'ї»
Олександр Янукович — син екс-президента України;
Сергій Арбузов — екс-виконуючий обов'язки Прем'єр-міністра України;
Віталій Захарченко — екс-міністр внутрішніх справ України;
Олександр Клименко — екс-Міністр доходів і зборів України;
Сергій Тимченко — голова Державного агентства земельних ресурсів;
Едуард Ставицький — екс-Міністр енергетики та вугільної промисловості України.
Курченко Сергій Віталійович — журналісти та деякі експерти називають його «п'ятим елементом Сім'ї».

Бізнес
За повідомленнями ЗМІ, бізнесмени з оточення Олександра Януковича масово скуповують підприємства одне за одним. Ці продажі описували як не зовсім добровільні, враховуючи, що «сім'я» контролює правоохоронні органи, суди і податкову.

Державні закупівлі
За даними Форбс на кінець 2012 року, безперечним тендерним чемпіоном в державних закупівлях був президент корпорації «Менеджмент ассетс компані» Олександр Янукович. У 2013 році в лідери вийшов Рінат Ахметов, на другому місці з незначним відставанням — Олександр Янукович, відрив від інших учасниками топ-10 — в кілька разів (між 2 і 3 місцем — майже в 6 разів).

Побачити все: 3D екскурсія в Межигір'ї Януковича [+Фото]

Банки
Всеукраїнський банк розвитку — засновники: Олександр Янукович і Валентина Арбузова (мати голови Нацбанку Сергія Арбузова), нині єдиним власником банку є Олександр Янукович. За два з половиною роки активи банку виросли на 1240% і склали на 01.07.2012 г. 2,5 млрд грн. За оцінками спеціалістів, після приходу Януковича до влади ВБР отримав можливість фінансувати залізницю і видавав їй кредити під вигідні проценти. Станом на 1 листопада 2013 року «ВБР» надав кредити регіональним залізницям та іншим держпідприємствам на суму близько 866 млн грн.

"Банк «Юнісон» — за даними Форбс банк «Юнісон» входить у групу Антона Клименка, брата міністра доходів і зборів Олександра Клименка. Антон Клименко заявив, що не має стосунку до цього банку. Разом з тим, раніше Антон Клименко очолював компанію «Юнісон Груп», яка володіла страховою компанією «Юнісон-гарант». Видавав кредити під високі проценти ДТГО «Львівська залізниця».



Підприємства
Підприємства у власності
ТОВ «Аквалайн Плюс»;
ТОВ «Будинок лісника»;
ПАТ «ВнєшБізнесБанк»;
ПАТ «Всеукраїнський банк розвитку», створений ТОВ «Донснабтара»;
ТОВ «Донснабтара» (94% належить Олександру, ще 1,5% — матері Сергія Арбузова Валентині);
ПрАТ «Марінсервіс», що володіє туристичним комплексом в Балаклаві
МАКО — Менеджмент Ассетс Компані, власність Олександра, зареєстрована в червні 2006;
Єдине в Україні золоторудне родовище — Мужіївське — належить «правій руці родини Захарченків у бізнесі», бізнесмену на прізвище Бредихін.;
ТОВ «Український інвестиційний центр»;
Банк «Юнісон»;

Чи можна примусово відібрати Межигір'я. Думки юристів

Підконтрольні підприємства
Нафтогаз України;
За даними автобіографії Віктора Федоровича, в 2007 році Олександр Янукович був заступником глави ВАТ «Донбаснафтопродукт» (15% українського бензинового ринку).

ЗМІ
З ім'ям Віталія Захарченка пов'язують телевізійний канал «112 Україна»;
З липня 2011 року Янукович Олександр є власником пакету акцій телеканалу «Тоніс».

Зв'язки
Брати Клюєви
Через австрійського адвоката Рейнхардта Прокша бізнес «Сім'ї» пов'язаний з бізнесом братів Клюєвих.
Рейнхард Прокш деякий час був власником «Межигір'я» (через Blythe (Europe) Ltd), і фірми, яка забезпечувала авіаперельоти президента Януковича (ТОВ «Центравіа»), а через Astute Partners Ltd і ТОВ «Будинок лісника» володіє мисливськими угіддями Януковича в Сухолуччі (30 тисяч гектарів).
З братами Клюєвими Рейнхард Прокш має зв'язок через через Blythe (Europe) Ltd і через P&A Corporate Services Trust, філіал COMPASERVICE SE, який в 2009 році купив Activ Solar GmbH (Activ Solar вважають бізнесом братів Андрія та Сергія Клюєва). Сергій Клюєв купив в вересні 2013 року ТОВ «Танталіт» (власник «Межигір'я») за 146,6 млн грн. (вартість статутного фонду), за словами журналістів, Янукович фактично контролює всю територію «Межигір'я».
Опублікована інформація про ці зв'язки стала причиною звинувачень у відмиванні грошей.



Куми
Микола Присяжнюк (міністр аграрної політики України) — кум Віктора Януковича, Віктор Федорович хрестив його сина Романа.
Сергій Льовочкін (колишній Глава Адміністрації Президента) — кум Віктора Януковича, Віктор Федорович хрестив його молодшого сина.
Віктор Пшонка (Генеральний прокурор України) — за даними ЗМІ кум Віктора Януковича, Віктор Федорович хрестив його сина Артема. Віктор Пшонка заявив, що ця інформація є неправдивою. За даними ЗМІ, дружина Віктора Пшонки є подругою Людмили Янукович.

У соцмережах обговорюють... вуха Януковича [+Фото]

Аграрний сектор
В аграрному секторі інтереси «Сім'ї» пов'язують з діяльністю нині приватної компанії Хліб Інвестбуд, контроль над якою за даними ЗМІ має Юрій Іванющенко і яка отримувала постійні преференції від міністра аграрної політики Миколи Присяжнюка — давнього друга Юрія Іванющенка та Віктора Януковича. При цьому сам міністр заявляв про те, що йому невідомий власник компанії, яка є лідером українського експорту зерна.
«Хліб Інвестбуд», створена 2004 року як дочірня компанія ДАК «Хліб України». За розрахунками однієї з аграрних асоціацій, лише на експорті зерна «Хліб Інвестбуд» за два роки заробив більше 1 млрд доларів: 280 млн доларів у 2010–2011 маркетинговому році і близько 700 млн доларів — у 2011–2012. В серпні 2012 році державна компанія стала приватною, шляхом внесення в статутний фонд 1,457 млн грн, в результаті чого доля держави скоротилась з 49% до 1%. «Хліб Інвестбуд» отримав левову частку квот на експорт зерна, при цьому використовував державні потужності, наприклад, елеватори, і навіть здавав їх іншим агрохолдингам в оренду. На журналістські запити в Мінагрополітики про доходи держави від діяльності цієї компанії (держава мала в ньому частку в 49%) була отримана відмова.

Кримінальне переслідування за кордоном
Після звернення Верховної Ради і уряду України, прокуратури Швейцарії, Ліхтенштейну та Австрії почали кримінальну справу проти Віктора Януковича, його сина Олександра та їхнього оточення (Сергія Арбузова, Миколи Азарова та інших). Вони звинувачуються в корупції, «масовому відмиванні грошей» та підозрюються у злочинах проти людяності.
Їхні банківські рахунки в цих країнах заморожені, в офісах належним їм фірм починаючі з 27 лютого пройшли обшуки з конфіскацією документів. Всього у списку прокуратур Швейцарської і Ліхтенштейну фігурує 20 осіб, в австрійської прокуратури 18 громадян України, проти яких початі кримінальні справи. Імена та приізвища інших фігурантів списку не розголошуються у зв'язку з таємницею слідства.

Результати діяльності
За оцінками нового керівництва України, Янукович вивів у офшорні рахунки близько $70 млрд., залишивши державну казну порожньою і пограбованою.

За матеріалами: Вікіпедії — вільної енциклопедії.





На правах реклами