Ми у Facebook
22.03.2014, 16:32

У Рівному відкрили музей фотографії

Старі фотокамери, плівки й різноманітне фотоприладдя - частина нашої історії та культури. Зберегти унікальні речі для майбутніх поколінь вирішив рівненський фотограф Олександр Харват і влаштував у своїй фотостудії невеличкий музей фотографії.
Як старовинні фотокадри зберігають моменти історії, так і фототехніка зберігає у собі дух тієї епохи, коли нею користувалися.

- Усі технології відходять у минуле, і люди забувають, звідки ж прийшла фотографія, - розповідає рівненський фотограф Олександр Харват. - Навіть якщо озирнутися на років 50-60 назад, все дуже змінилося. І оскільки зібралася невеличка колекція фотокамер, для того щоб зберегти її для міста і України, ми вирішили відкрити цей музей.

За словами Олександра Харвата, у музеї буде представлена історія фотографії в цифрах, датах та іменах, колекція старих фотокамер та аксесуарів, колекція фотокамер відомих людей світу, колекції старовинних фото, література та книги з фотографії.



Допомогти Олександру Харвату з експонатами для музею відгукнулися чимало його друзів й фотолюбителів.



- Першим моїм фотоапаратом був ФЕД, а третій мій фотоапарат такої ж марки я подарував Олександру Харвату, - говорить рівненський фотолюбитель Сергій Гамлюк. - Власне з цього подарованого фотоапарату й розпочалося моє захоплення фотографією. У мене у власній колекції є фотоапарати різних часів, різних марок. Якісь я купував, якісь мені дарували. Найцінніший експонат моєї колекції - фотоапарат, випущений у 1934-1936 роках. Я загалом приніс до музею вісім фотоапаратів.



За допомогою ще одного фотолюбителя, Олексія Москаленка, музей отримав унікальні фотоапарати, що колись стояли у багатьох фотостудіях колишнього СРСР. За словами Олександра Харвата, це єдині фотоапарати, що повністю виготовлялись в Україні, у Харкові.

Рівненський фотохудожник року: Олександр Харват



Серед експонатів музею фотографії - чимало унікальних, зокрема німецький фотоапарат часів Другої світової війни, а також фотоапарат журналіста, виготовлений у 40-х роках минулого століття.



Олександр Харват зауважує, що місця для всіх експонатів у невеличкій кімнатці катастрофічно недостатньо, тому мріє звести у Рівному окрему будівлю для унікального музею. І не просто будівлю, а у формі фотоапарата.



Рівненський фотохудожник готує фотоальбом про Майдан

- Це була б унікальна для міста споруда, яка приваблювала б і рівнян, і гостей з інших міст, - говорить Олександр Харват. - Люди ж не їдуть до інших міст дивитися на ресторани й торговельні центри. Вони їдуть побачити щось унікальне.

Олександр Харват зауважив, що ідею будівництва такого музею уже обговорює з архітекторами.

Фотограф зауважив, що зробити свій внесок у музейний фонд може кожен охочий.

- Кожен, хто подарує музею якусь річ, отримає сертифікат, який підтверджуватиме, що ця людина зробила свій внесок у розвиток музею, - пояснює Олександр Харват. - Всі експонати обліковуються. Коли матимемо більше приміщення, то в описі біля кожної речі зазначатимемо з чиєї вона колекції або хто її подарував.

Гості музею спільно з Олександром Харватом вирішили, що дата 19 березня стане офіційною датою відкриття музею - його днем народження.

Відвідати унікальний фотомузей може кожен охочий. Унікальну фотоколекцію можна побачити у фотостудії "У фарватері істин" за адресою м. Рівне, вул. Шевченка, 105, оф. 305 (червоний офісний центр недодалік Свято-Успенської церкви).





На правах реклами