Ми у Facebook
26.03.2014, 07:42

Рівне: До 1 травня проводиться облік громадян - землекористувачів

Проведення ефективного щорічного обліку фізичних осіб, котрі зобов’язані сплачувати плату за землю та пільговиків, є вкрай необхідним задля забезпечення належного рівня надходжень до місцевого бюджету.
Землекористувачі та землевласники, зокрема, власники земельних паїв, городів, земельних ділянок, виділених для ведення особистого сільського господарства та інших сплачують плату за землю згідно норм Податкового Кодексу з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою. А у разі припинення права власності або права користування земельною ділянкою плата за землю сплачується за фактичний період перебування землі у власності або користуванні у поточному році.

Нарахування сум земельного податку землевласникам та землекористувачам завершується до 1 травня поточного року. Про це повідомили у ГУ Міндоходів у Рівненській області.

В Україні спрощують процедуру реєстрації землі

Платникам необхідно врахувати вимоги Податкового Кодексу про те, що пільга зі сплати податку за землю надається з моменту пред’явлення документа, який гарантує пільгу і якщо право на неї у платника виникає протягом року, то він звільняється від сплати податку починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому виникло це право. У разі втрати права на пільгу протягом року податок сплачується починаючи  з місяця, що настає за місяцем, у якому втрачене це право.

Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб цієї статті, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм.
Зокрема, для ведення особистого сільського господарства – 2 гектари; для будівництва і обслуговування житлового будинку (присадибна ділянка) у селах не більше 0,25 га, в селищах – не більше 0,15 га, у містах – 0,10 га; для ведення садівництва - не більше 0,12 га; для індивідуального дачного будівництва — не більше 0,10 га.

Як рівнянам оформити право власності на землю

Пільги мають наступні категорії фізичних осіб: інваліди першої і другої групи; фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; пенсіонери (за віком); ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"; фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Після проведення звірки нарахування фізичним особам сум земельного податку проводиться органами державної податкової служби, які видають платникові до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про суму нарахованого податку.





На правах реклами