Ми у Facebook
30.03.2014, 08:06

Чи будуть дорожчати ліки у рівненських аптеках?

Чи подорожчають ліки у аптеках Рівненщини? Що робити з масовим самолікуванням? Про це та багато іншого ми вирішили дізнатися у начальника Державної служби з лікарських засобів у Рівненській області Сергія Лебедя.
- Сергію Олександровичу, скажіть, чому подорожчали ліки, і як далі прогнозуєте ситуацію?

- Хочу підкреслити - ми цінами не займаємося. Це прерогатива й компетенція Сектору за цінами в Рівненській області та територіального відділення Антимонопольного комітету України. Однак як фахівець у галузі фармації, можу однозначно це пов’язати зі зміною курсу валют – адже, на жаль, багато лікарських засобів на полицях аптек – іноземного виробництва або вітчизняні ліки, які вироблені з імпортованої сировини.

- А як щодо теми наркотичних та психотропних засобів? Будь ласка, розкажіть про деталі.

- Ліцензію на їх продаж мають 5 аптек у Рівному. Саме вони відпускають лікарські засоби за т. зв. "червоним рецептом"(форма 3) - наприклад, феназепам, чи сибазон. Усі інші лікарські засоби, включаючи отруйні та сильнодіючі, відпускаються за рецептами "форми 1"- (наприклад, клофелін, зопіклон).

В Україні хочуть ввести обов'язкове медичне страхування

- Які новини зараз щодо "сумнозвісної" аптеки на Костромській, яку відвідують наркомани?

- На цю аптеку прошу звернути особливу увагу, оскільки в полі зору нашої служби вона перебуває давно, враховуючи численні скарги населення та інформацію про те, що аптека зловживає відпуском препаратів для немедичного використання наркозалежним особам.
Ще в липні 2013 року наших інспекторів цією аптекою не було допущено до перевірки - тоді ми склали Акт про відмову у проведенні перевірки та звернулися до ліцензійної комісії у Києві, яка анулювала ліцензію ТОВ «Аптека 711», якому належить аптека на вул. Костромській.
Аптека скористалася правом на оскарження, і звернулася до Державної служби України з питань регуляторної політики й розвитку підприємництва, щоб скасувати рішення про анулювання ліцензії.

Однак цю скаргу відхилили. Та це підприємство продовжувало оскаржувати рішення про анулювання ліцензії та звернулося до Рівненського окружного адміністративного суду, який виніс ухвалу про забезпечення позову та зупинив рішення про анулювання ліцензії до розгляду справи по суті, що весь цей час дозволяло аптеці продовжувати торгівлю лікарськими засобами. І тільки Житомирський апеляційнийадміністративний суд 28 січня цього року підтвердив законність рішення про анулювання ліцензії. Таким чином, нашою службою вжито вичерпних заходів, аби заборонити діяльність цієї аптеки, однак, незважаючи на рішення суду, з 29 січня ця аптека продовжувала незаконно працювати, про що ми повідомляли органи прокуратури та УМВС в області.

У Рівному розповіли, як допомагають смертельно хворим

- Як же вони «викрутились», пане Сергію?

- На жаль, законодавство у галузі фармації недосконале, і недобросовісні підприємці цим користуються. На сьогоднішній день за адресою вул. Костромська, 5 створена нова юридична особа, котра отримала ліцензію на роздрібну торгівлю лікарськими засобами, оскільки ця процедура вкрай спрощена (для створення юридичної особи достатньо утворити статутний фонд усього лиш у сумі 1000 грн, а вартість ліцензії складає 1 мінімальну заробітну плату).

Проблема в тому, що аптека зловживає безрецептурним відпуском кодеїновмісних препаратів, з яких у домашніх умовах наркозалежні особи виготовляють наркотичні засоби. На щастя, таких аптек небагато - і про всі відомі нам випадки ми інформуємо правоохоронні органи.

- Чи є аналогічні випадки в аптеках Рівненської області?

- Аналогічний випадок був у Здолбунові, де проти фармацевта було відкрите кримінальне провадження, і він отримав умовний термін.

- Який вихід з цієї ситуації?

- Вихід, на мою думку – зміни до законодавства, де необхідно передбачити віднесення кодеїновмісних препаратів до сильнодіючих ліків та запровадити їх предметно-кількісний облік в закладах охорони здоров’я.

- Яка ситуація зараз із урядовою пільговою програмою лікування гіпертонічної хвороби?

- Це була ініціатива ще "старого" уряду. Особисто я ставлюся до цього позитивно. Але написи з аптек тимчасово зняли - бо невідомо, чи підтримає новий уряд цю програму, і чи на це будуть виділені гроші з бюджету.

- Пане Сергію, чому в Україні така масова хвиля самолікування?

- Це має комплексні причини. І вплив реклами у засобах масової інформації, і поради родичів та друзів, і черги в поліклініках, і дороговартісні лікарські засоби, які виписують лікарі. Й проблему так само слід вирішувати комплексно. Перед вживанням будь-яких ліків (особливо рецептурних) і навіть БАДів слід обов'язково проконсультуватися з лікарем. І, звісно, прочитати інструкцію з медичного використання. Високопрофесійні лікарі з хорошою репутацією постійно займаються самоосвітою, бувають на курсах підвищення кваліфікації, мають досвід лікування інших пацієнтів. Інструкцію вам зобов'язані надати в будь-якій аптеці та проконсультувати вас про наявні в аптеці аналоги. І, безумовно, слід повністю відмінити рекламу лікарських засобів у ЗМІ.





На правах реклами