Ми у Facebook
31.03.2014, 18:17

На Рівненщині до 70-ї річниці наймасштабнішого бою УПА проведуть фестиваль-реквієм

Втретє поспіль на Здолбунівщині відбудеться Фестиваль-реквієм "Пам’яті героїв Гурб", приурочений до річниці пам'ятного бою УПА проти військ НВКС під Гурбами у квітні 1944 року.
Вони загинули, щоб ми жили. Так говорять не лише про бійців Небесної Сотні, загиблих на Майдані, а й про полеглих у роки Другої світової війни бійців Української повстанської армії, що віддали своє життя в боротьбі за вільну і незалежну Українську державу.

Наймасштабніший бій УПА відбувся саме на Рівненщині, охопивши частину Здолбунівського, Острозького та Дубенського районів, а також частково Кременецький та Шумський райони Тернопільщини.

За різними оцінками, втрати УПА в бою становили близько 100 чоловік. Більшості бійців вдалося вирватися з оточення радянських військ і залишитися живими.

Загиблих повстанців традиційно вшанують на Фестивалі-реквіємі "Пам’яті героїв Гурб".

- Фестиваль-реквієм, як і два роки поспіль, не матиме жодного політичного спрямування, - говорить організатор та меценат заходу, депутат Рівненської обласної ради Віктор Кривун та співорганізатор фестивалю Роман Яворський. - Ми закликаємо не використовувати жодної політичної символіки, адже сама участь у цьому заході вже є патріотичною.

Як повідомили організатори, по завершенні панахиди за полеглими повстанцями відбудеться військова реконструкція бою УПА та НКВС.

- Дійство, в основі якого реконструкція бою українських повстанців з частинами НКВС, цього року буде яскравішим і реалістичнішим, - говорить організатор та меценат заходу, депутат Рівненської обласної ради Віктор Кривун. - У ньому буде задіяна й важка техніка Другої світової війни.

Після закінчення військової реконструкції відбудеться концерт-реквієм.

До слова, оновлений пантеон Героїв Гурб у Здолбунові, ймовірно, поєднають з увічненням пам'яті Небесної Сотні, проте ця ідея, за результатами опитування сайту zdolbuniv.com наразі не підтримується мешканцями міста.

Героїв Гурбенського бою вшанують не лише фестивалем, а й традиційною спортивно-патріотичною тереновою грою "Гурби-Антонівці", що відбудеться на початку травня.

Довідка з Вікіпедії:

Бій під Гурбами — бій між військами НКВС СРСР і силами УПА, що відбувся з 21 по 25 квітня 1944 року біля урочища Гурби на півдні Здолбунівського району і охопив частину сучасних Дубенського та Острозького районів Рівненщини і Кременецького та Шумського районів Тернопільщини. Закінчився тактичною перемогою радянських військ та виходом з оточення українських повстанців. Після бою переможці спалили навколишні села Гурби та Антонівці, а жителів вивезли. Кількість загиблих військових і цивільних осіб точно не встановлена.
Бій відбувся під час переходу частин УПА через німецько-радянські фронти. Розбиті німецькі війська вже не загрожували частинам УПА, тому найбільшу небезпеку для українських повстанців становили відділи НКВС.





На правах реклами