Ми у Facebook
04.04.2014, 09:48

Юрій Винничук у Рівному: "Я хотів показати Львів, який зник"

Відомий український письменник Юрій Винничук завітав до Рівного з презентацією роману "Танго смерті". Письменник розповів про Львів, де відбувається дія роману, про "змову" з Андрієм Курковим та про плани на майбутнє.
Роман "Танго смерті" переносить читачів на початок ХХ століття, у часи національно-визвольної боротьби українського народу, згодом - у часи Другої світової війни й у сьогодення.

- У мене склалося враження, що автор сам пережив ось ці події початку ХХ століття і воєнний період, які зображені в романі, - поділився один з керівників ГО "Література.RV" Марк Оплачко.

Сам письменник зізнається, що настільки зріднився з довоєнним Львовом, що може описувати будь-яку ситуацію так, ніби справді там жив.

- Я написав кілька краєзнавчих книг про Львів, - розповідає український письменник Юрій Винничук. - Це й два томи "Легенди Львова", "Кнайпи Львова", "Таємниці львівської горілки", "Таємниці львівської кави" і я зібрав дуже багато матеріалів про життя міста. Мене цікавив, насамперед, побут львів'ян. Я хотів показати Львів, який зник. Львів мультикультурний, усміхнений. Після війни місто на 90% змінилося. 90% населення зникло. Одні були знищені, інші - виїхали. Я написав книгу про чотирьох друзів - українця, поляка, німця та єврея, про їхнє життя й пригоди у довоєнний час і під час війни. Їх об'єднує те, що їхні батьки загинули під Базаром у 1921 році.

Ці герої у романі постають перед таким самим вибором, як їхні батьки - здатися ворогові або загинути.

- Але фінал абсолютно несподіваний, - говорить Юрій Винничук.



Є в романі і сучасна лінія, одним з героїв якої став друг і колега Юрія Винничука, український письменник Андрій Курков.

- Ми з Курковим давні друзі, - каже письменник, - Він дуже душевна людина, з ним гарно приятелювати і мандрувати. Ми якось жартома поговорили, що я його зображу у своєму романі, а він мене в своєму. Я фігурую у його романі "Львівська гастроль Джимі Хендрікса". Я йому щоправда приділив значно менше уваги, адже частина роману - довоєнна лінія.

Поділився Юрій Винничук й планами на майбутнє. Письменник хоче написати роман спільно з Андрієм Курковим.



Окрім романів, які Юрій Винничук привіз на презентацію, прихопив письменник й два томи історичного дослідження "Розіп'ята муза". Це – двотомне видання про українських поетів, які загинули насильницькою смертю в часи національно-визвольної боротьби й сталінських репресій. До книг увійшли імена 322 поетів, які були розстріляні, репресовані, стали жертвами комуністичного режиму або загинули під час війни.



Працюючи над виданням Юрій Винничук прослідкував важку долю багатьох українських поетів, зокрема й поета з Рівненщини Сергія Кушніренка, якого вважали зниклим безвісти, коли від з УПА пішов на схід. Як виявив Юрій Винничук наш земляк вижив, повернувся на Рівненщину, й жив у селі Хотин.

Окрім романів письменник пише блоги й є редактором львівського видання "Post-Поступ".





На правах реклами