Ми у Facebook
07.04.2014, 15:03

Які найважливіші проблеми сьогодення повинні вирішуватися в Україні + ОПИТУВАННЯ

Соціологічна група «РЕЙТИНГ» провела дослідження, згідно з результатами якого більшість опитаних українців висловились за те, що першочергово потрібно провести реформи у боротьбі з корупцією (63%) та в економіці (61%).
На думку 42% респондентів реформ також потребують армія та оборона та забезпечення територіальної цілісності України (33%). 35% опитаних очікують реформ в охороні здоров’я, 30% – в соціальному захисті населення, 28% – промисловості, 25% – сільському господарстві, 21% - в міліції.

При цьому, на Заході більш виразно підтримують необхідність реформування армії та забезпечення територіальної цілісності України, на Сході та Донбасі – реформування економіки і промисловості, на Півдні – сільського господарства, в Центрі – охорони здоров’я. Проте всюди на перших позиціях – необхідність боротьби з корупцією.

Серед основних критеріїв, за якими повинна проводитися люстрація в Україні, більше половини опитаних (54%) назвали причетність до корупційних схем (54%). Значно менше (10%) зазначали, що основним критерієм люстрації має бути причетність особи до політичної корупції, зміни політичної орієнтації, 7% – причетність до певної ідеології, яка, на їх думку, може шкодити країні, 6% – причетність до порушення прав людини під час недавніх акцій протесту. Водночас, 10% респондентів висловились проти проведення люстрації, оскільки вона ще більше дестабілізує ситуацію в країні. 12% – не змогли визначитись.
Переважна більшість опитаних (71%) вважають, що люстрація повинна стосуватись осіб, які були причетні до корупції та протиправних дій незалежно від політичної орієнтації і часу перебування при владі. Водночас, 15% опитаних виступають за проведення люстрації осіб, що були причетні до корупції та протиправних дій у 2010 - 2014 рр.

Більшість опитаних (64%) підтримують ідею створення коаліційного Уряду, до якого увійшли б представники усіх провідних політичних сил з усіх регіонів країни. 12% – не підтримують дану ідею. Не визначились – чверть.
Найбільше таку ідею підтримують на Заході та Півночі країни, а також на Сході.

Близько 40% опитаних однозначно підтримують прихід нових лідерів в політику, зокрема шляхом участі у виборах до Верховної Ради та Президента. Ще третина швидше за, ніж проти. При цьому можливу участь нових лідерів у парламентських виборах респонденти підтримують дещо більше, ніж в президентських. Не підтримують ідею лише близько 10% респондентів. Кожен шостий не визначився зі своїм ставленням до цього питання. Слід зазначити, що найбільше прихильників участі нових лідерів у виборах Президента на Заході та Півночі країни. А найменше – на Донбасі, Сході та в Центрі.

Найважливішим критерієм при обранні кандидата, за якого будуть голосувати на виборах, половина опитаних (51%) зазначили незаплямовану корупцією репутацію. 40% виборців наголосили на особистих якостях політика, 31% – на політичній програмі кандидата, 28% – на наявності незмінюваної, послідовної політичної позиції.

38% українців вважають, що Угода про асоціацію з ЄС та зону вільної торгівлі має бути підписана якнайшвидше. Найбільше прихильників негайного підписання угоди на Заході (70%). 21% респондентів бачать доцільним підписання угоди про асоціацію з ЄС тоді, коли Україна буде до неї готова. Водночас, 31% опитаних взагалі не підтримують підписання Угоди з ЄС.
За якнайшвидше подання заявки про членство України в НАТО висловились 28% опитаних. 14% вважають, що заявку про членство в НАТО необхідно подавати, але тоді, коли в суспільстві буде досягнуто компроміс. Водночас, 44% опитаних взагалі не підтримують членство України в НАТО.

Щодо Митного союзу, то якнайшвидший вступ підтримують 15% населення України. Про те, що в Митний союз необхідно вступати, але тодi, коли в суспiльствi буде досягнуто компромiс заявили ще 16% опитаних. Водночас, більшість (55%) взагалі не підтримують вступ України до Митного союзу.

Цікаво, що прихильники приходу нових лідерів в українську політику значно більше підтримують підписання Угоди з ЄС, ніж противники (45 проти 23%). Те ж саме стосовно членства України в НАТО – 33 проти 13%. Протилежну тенденцію можна помітити стосовного приєднання до Митного Союзу.

Дослідження проведено Соціологічною групою «Рейтинг» на замовлення Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД).
Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші
Вибіркова сукупність: 2000 респондентів
Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face)
Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95) становить не більше 2,2%.
Терміни проведення дослідження: 21-29 березня 2014 р.





На правах реклами