Ми у Facebook
07.04.2014, 16:26

Рівненський радіозавод оголошено банкрутом

Рівненський радіотехнічний завод, який перестав працювати ще років 15 тому, нещодавно офіційно визнано банкрутом. Тож тепер тут працює ліквідаційна комісія.
Позивалися до суду і добивалися, щоб продали майно заводу з молотка, власне, інвестори підприємства — фірма "Інтерекопласт", яка є засновником ТОВ "Енергоінвест". А саме останнє у 2008 році за 25,5 млн. грн. купило контрольний пакет акцій заводу. Інвестор обіцяних коштів у модернізацію заводу так і не вклав. Натомість пришвидшив його кінець, подавши позов до суду щодо оголошення радіозаводу банкрутом. Підставою став борг радіотехнічного перед "Інтерекопластом" — нібито товариство не повернуло близько півмільйона гривень за 3500 тонн пластикату.

Які типи захисних споруд є у Рівному?

Юрій Бойко, який представляв інтереси інвестора і очолював радіотехнічний завод, нині запевняє, що вже півтора року до справ заводу ніякого стосунку не має:

— Ми зробили помилку, викупивши акції. Якби знайшовся покупець, я б з радістю все організував, аби він купив завод, що вже більше 15 років практично не працює. Замовлень від військових не було, тому модернізувати його було неможливо. Із заводу ми продали лише гальванічне обладнання, яке руйнувалося від часу. А приміщення ціле — його охороняють, дбають за сантехніку. Не знаю, скільки коштів вдасться вилучити з аукціону, але думаю, що "Енергоінвесту" практично нічого не дістанеться. Свої 25,5 млн. грн. ми не повернемо.

Упродовж року ліквідаційна комісія має визначити, що від радіотехнічного ще можна продати. Кошти, вилучені з торгів, отримає, перш за все, ПП-фірма "Інтерекопласт" (тобто той же інвестор), управління Пенсійного фонду у Рівному, яким завод винен 791 тис. грн. за виплату пільгових пенсій, та податкова. Вочевидь, дістануться кошти і ТОВ "Енергоінвест". А ось дрібним акціонерам, власне колишнім працівникам заводу, які й досі все ще сподіваються на його відродження, вже не вистачить.

Що у Рівному хочуть відремонтувати за гроші ООН

Олексій Левицький
, заступник начальника регіонального відділення Фонду держмайна України:

— За радіозаводом, наскільки мені відомо, лишився великий виробничий корпус на 72 тис. м2. Але скільки на Рівненщині ліквідовували акціонерних товариств, у більшості акціонери залишалися ні з чим. Бо коли підприємство оголошують банкрутом, то тоді вже в нього практично нічого не лишається і, перш за все, одержані кошти за продане майно виділяють на погашення боргу перед працівниками і кредиторами. Єдиний випадок, пригадую, коли з акціонерами розрахувалися, це коли ліквідовували ВАТ "Рівненський завод високовольтної апаратури" (нині на базі заводу — ТОВ "Високовольтний союз — РЗВА" — Ред.). До речі, є на Рівненщині колишні ВАТи, які нині уже перейменовані у публічні чи приватні акціонерні товариства і успішно функціонують, — це "Рівнеазот", "Рівнеобленерго", "Волинь-Цемент", чимало дрібніших підприємств.





На правах реклами