Ми у Facebook
08.04.2014, 17:09

Місцеві вибори - за новими правилами: Верховна Рада ухвалила зміни до виборчого закону

Верховна Рада України ухвалила зміни до Закону "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів".
Як повідомляє "5 канал", відповідний законопроект було зареєстровано за №2664 депутатом фракції "Батьківщина" Русланом Князевічем.

На Рівненщині призначено чотирьох голів РДА

Законопроектом вносяться зміни до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» для техніко-юридичного вдосконалення правового регулювання окремих виборчих процедур.

Рівненська "Батьківщина" вимагає саморозпуску обласної ради

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту, розміщеній на сайті Верховної Ради, "зокрема, пропонується закріпити додаткові гарантії реалізації принципів загальності виборів та таємності голосування, права громадян на участь у виборчому процесі в тому числі у виборчій агітації. Вдосконалено правовий статус офіційних спостерігачів, надано їм статус суб’єктів виборчого процесу, а також розширено перелік їх прав, що сприятиме більш ефективному здійсненню ними своїх повноважень. Відповідно до вимог міжнародних та вітчизняних експертів у галузі виборчого права змінено процедуру формування територіальних виборчих комісій, підстави дострокового припинення повноважень членів виборчих комісій, а також змінено спосіб призначення їх керівництва. Запропоновано більш прозорі, демократичні та відкриті засади організації діяльності виборчих комісій (підвищено вимоги до кворуму на засіданнях територіальних та дільничних виборчих комісій, та прийняття ними рішень). Вдосконалено підстави та механізм голосування поза межами приміщення для голосування, шляхом більш детального регулювання зазначених виборчих процедур. Деталізовано окремі виборчі процедури та актуалізовано порядок підрахунку голосів виборців на виборчих дільницях, встановлення підсумків та результатів виборів, складення і підписання відповідних протоколів виборчих комісій, транспортування і прийняття виборчої документації тощо. Збільшено загальний строк оскарження рішень, дій чи бездіяльності з двох до п’яти днів. Законопроектом також внесено ряд техніко-юридичних змін до тексту чинної редакції Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів".





На правах реклами