Ми у Facebook
16.04.2014, 16:02

До Дня пожежної охорони: Історія та сьогодення пожежної охорони Рівненщини

Враховуючи вагомий внесок працівників пожежної охорони у справу боротьби з вогняною стихією, захисту життя людей, майна від пожеж, у 2013 році був підписаний Указ Президента про установлення в Україні професійного свята – «День пожежної охорони», який буде відзначатися щорічно 17 квітня.
Пожежна охорона створювалась з метою захисту життя і здоров’я громадян, приватної, колективної та державної власності від пожеж, підтримання належного рівня пожежної безпеки на підприємствах, установах, організаціях і в населених пунктах та поділяється на державну, відомчу, місцеву та добровільну.

У 2003 році згідно Указу Президента України пожежна охорона увійшла до складу Міністерства надзвичайних ситуацій України. Для виконання завдань за призначенням з ліквідації надзвичайних ситуацій, пожеж, нещасних випадків та допомозі населенню.

У 2012 році згідно з Указом Президента України шляхом реорганізації Міністерства надзвичайних ситуацій України та Державної інспекції техногенної безпеки України було утворено Державну службу України з надзвичайних ситуацій.



17 квітня працівники Держслужби з надзвичайних ситуацій вшановують ветеранів, пенсіонерів та працівників пожежної охорони – людей, котрі кращі роки свого життя віддали мужній та героїчній професії.

Свято пожежної охорони передавалося від поколінь пожежних, які працювали в часи Радянського Союзу, і вже за часи незалежної України. Історія його появи йде від далекого 1918 року, а саме коли відповідно до декрету Радянської Росії від 17.04.1918 «Про організацію заходів боротьби з вогнем» було засновано професійне свято працівників пожежної охорони.



В історії пожежної охорони існує ще один давнішній документ, підписаний царем Олексієм Михайловичем 17 квітня 1649. Це указ «Про Градське благочиння», який і заклав основи створення першої протипожежної служби. В документі було встановлено суворий порядок при гасіння пожеж, закладені засади професійної пожежної охорони, введено постійне чергування, а пожежній варті надано право карати жителів міст за порушення правил поводження з вогнем.



Рятувати життя і майно людей від вогню - справа не проста, навіть небезпечна. Вона вимагає рішучості, відповідальності, постійної бойової готовності, а часом й здатності на героїчні вчинки, що перевищують людські можливості. Обирали її завжди люди мужні, сильні духом, морально і фізично загартовані. Далеко не кожен наважиться ступити на шлях, пов'язаний із щоденним ризиком, двобоєм зі смертельно небезпечною стихією - вогнем, боротьбою за порятунок людей та незліченних матеріальних цінностей. Ті ж, хто свідомо зробив свій вибір, залишаються вірним йому на все життя. Вже перебуваючи на заслуженому відпочинку, ветерани щедро передають свій багатий досвід молоді. Вони радіють успіхам і переживають через невдачі служби, якій віддали не один рік свого життя, залишившись вірними своєму покликанню.



Рівненське міськрайонне управління та 3 державний пожежно-рятувальний загін Головного управління ДСНС України у Рівненській області вітає ветеранів та пенсіонерів пожежної охорони з Днем пожежної охорони. Бажаємо їм міцного здоров’я, людського щастя та добра. А свій багатий досвід та фахові знання передавати молодим співробітникам пожежно-рятувальної служби області.

Олександр Ребров,
Начальник ДПРЗ-3 ГУ ДСНС





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ