Ми у Facebook
17.04.2014, 12:04

Перша стрижка малюка

У всі часи до волосся було надзвичайно дбайливе ставлення. Ще за старих часів прекрасно знали, що якщо обріжеш волосся - зміниш свою долю. І до наших днів дійшло дуже багато різних прикмет, пов'язаних із волоссям. Особливо це стосується маленьких дітей і вагітних жінок.
У дітей перше волосся з'являються дуже рано - ще на 20 тижні вагітності матері. У цей же період починає вироблятися меланін - пігмент, який відповідає за їх колір. Через деякий час (зазвичай, на 3 місяці життя дитини) ці волоски, які зазвичай більше схожі на пушок, починають випадати. На зміну їм приходять зовсім інше волосся. Наприклад, дитина, що народилася з прямими темним волоссям, у майбутньому може стати кучерявим блондином.

Чи дійсно не можна стригти волосся дитині до року, інакше вона буде жити в нужді?

Це повір'я прийшло до нас із давніх часів. Тоді вважалося, що до року ще й нігті не стрижуть, і волосся не причісують! Тільки при хрещенні вистригали пасмо волосся. Сучасні педіатри рекомендують підстригати малюкові волосся відразу ж після того, як вони почнуть заважати дитині. Це можна робити в перукарні або самостійно - тут вибір за вами. Однак карапуз може злякатися, побачивши гострий предмет уруках батьків. Тому відверніть увагу дитини улюбленими іграшками, ласкаво з ним розмовляйте.

Чи потрібно обов'язково постригти малюка в рік?

Насправді стрижка тут зовсім ні при чому. Густота і зростання волосся залежать тільки від спадковості. Перші м'які і тонкі волоски з часом зміняться на інші, ті, що закладені генетично.

«Пострижини»

Сам же обряд «пострижин» прийшов до нас ще з дохристиянських часів і проводився абсолютно не з метою поліпшити зовнішній вигляд волосся. Обряд «пострижин» був своєрідною присвятою дитини в життя. З цього моменту вся сім'я брала малюка під свій захист.



Проходили «пострижини» так: у гості обов'язково приходили хресні батьки і повитуха, яка приймала пологи у матері крихти. На підлозі посеред кімнати стелився кожух, обов'язково овчиною вгору. На нього саджали дитину, і хрещений батько зістригав із його голови кілька локонів волосся у формі хреста. Це волосся потім перев'язували червоною ниткою і зберігали до повноліття дитини. Часто таку церемонію приурочували саме до чистого четверга.

Як провести чистий четвер

Поширена також історія про те, що однорічну дитину потрібно постригти наголо, для додання краси та акуратності. Звичай також дійшов до нас із давніх часів, коли дуже були поширені воші та інші паразити. Ясна річ, що він не має ніякого відношення до сучасності.

Народ скаже, як зав’яже!
Волосся – не життя! Його обрізаєш, а воно знову стає довшим.

Фото: rebenok.by, www.healthyhair.ru





На правах реклами