Ми у Facebook
17.04.2014, 13:16

У Чистий четвер рівнянки печуть паски + РЕЦЕПТИ ПАСОК

Невід’ємним атрибутом Великодня є не лише писанки, але й паски, оздоблені візерунками з тіста та солодкі бабки, притрушені кольоровою присипкою.
Суперзайнятих врятує хлібопіч

Сьогодні у магазинах та на ринках Рівного можна придбати уже готову великодню випічку, це підходить для особливо зайнятих містян. Але що може бути ліпше за те, що зроблено власноруч? Тож як варіант, коли бракує часу, можна скористатися нині модним видом техніки – хлібопічкою.

– З її допомогою усе відбувається легко і швидко, забере у вас буквально 10-15 хвилин, – радить рівнянка Ольга. – Головне – чітко дотримуватися пропорцій та пам’ятати, що борошно треба використовувати добре просіяне, вищого ґатунку, а яйця та дріжджі слід додавати в останню чергу.

Чистий четвер 2014: як провести цей день

Паски, спечені за стародавніми рецептами, довго не черствіють

Кожна великодня здоба – особиста творчість будь-якого кондитера. Усі намагаються зробити її якомога смачнішою, аби споживання тішило і тіло, і душу. Тому зазвичай ніхто не шкодує для своїх пасок найкращих продуктів.



Корисні поради

– Температура рідини для розведення дріжджів не повинна перевищувати 35 градусів.

– Співвідношення сухих і пресованих (звичайних) дріжджів становить 1:4.

– Щоб паски не прихопило, зверху прикрийте їх пергаментним папером.

– Готові паски ще теплими змащуйте розведеним у воді цукром і прикрашайте посипкою, тоді вони матимуть блискучий вигляд.

– Гарячі, щойно випечені паски, охолоджуйте на дерев’яній стільниці, паперовому чи лляному рушнику, або на спеціальних гратах.

– Коньяк не дає пасці швидко черствіти. Якщо коньяку у вас немає, то його можна замінити фруктовою настоянкою чи просто горілкою.

– Мускатний горіх потрібно додавати у тісто у дуже незначній кількості. Надмірна кількість спеції зробить смак виробу гірким.

– У тісто для паски можна додати родзинки, цукати, сухофрукти і навіть будь-які горіхи.

– Пекти паску потрібно обов’язково з великою любов’ю і ніжністю.



Паска домашня

Інгредієнти: три з половиною 200-грамової склянки борошна, півпачки свіжого маргарину, 100 г цукру, 20 г дріжджів, двістіграмова склянка молока, 2 яєчних жовтки, дрібка солі.

Спосіб приготування: у спеціальну форму спершу покладіть борошно, згодом – молоко, маргарин, цукор, сіль (бажано використати ту, що освячували торік), жовтки та дріжджі. Виставіть у хлібопічці програму на випікання хліба. У кінці можна зверху змастити паску ледь солодкою водою для блиску скоринки.

Тривалість від замісу до цілковитої готовності – до трьох годин.

У Рівному до Пасхи продають «Волочильне»


Паска з горіхами


Інгредієнти: 500 г борошна, 30 г свіжих дріжджів, 180 мл молока, 100 г вершкового масла, 5 жовтків, 70 г родзинок, 70 г волоських горіхів, 0,5 ч. ложки лимонної цедри, по 1/4 ч. ложки мелених мускатного горіха й кардамону, 100 г цукру, 2 ст. ложки коньяку, 1/4 ч. ложки солі, ванілін на кінчику ножа.

Спосіб приготування: приготуйте опару. У тепле молоко покришіть дріжджі, додайте 1 ст. ложку цукру й третину борошна, розмішайте до однорідного стану і залиште у теплому місці на 20 хв.

Жовтки збийте з цукром до побіління. Додайте ванілін, коньяк і розтоплене вершкове масло, розмішайте до однорідності. Цю масу додайте в опару, перемішайте, всипте цедру, прянощі й решту борошна, добре вимісіть. Поставте тісто підходити в тепле місце приблизно на годину – об’єм має збільшитися вдвічі.

Тоді знову вимісити тісто, вмісити в нього родзинки і частину посічених горіхів.

Розкладіть у форми, наповнюючи їх максимум наполовину. Залиште на 30 хв. Посипте горіхами, що залишилися.

Випікайте в розігрітій до 180 °С духовці 35 хвилин, потім зменшіть температуру до 160 °С і через 25 хвилин паска готова.

Вийміть її з форми, посипте цукром-пудрою й поставте на грати охолоджуватися.



Смачні рецепти до Великодня: паски, м'яско та ковбаска своїми руками

Сирна паска

Інгредієнти: 1 кг сиру, 200 г вершкового масла, 1 склянка сметани, 0,5 ч. ложки солі, 4 яйця, 1,5 склянки цукру-пудри, 150 г родзинок, 50 г цукатів, 50 г солодкого мигдалю, 0,5 ч. ложки ваніліну, 5-6 подрібнених на порошок зерен кардамону.

Спосіб приготування: двічі перетріть сир через сито. Додайте 0,5 склянки цукру-пудри, потім – м’яке вершкове масло і густу сметану. Відокремте жовтки від білків. Решту цукру-пудри розітріть з жовтками до побіління і, переклавши до сиру, розмішайте разом із ним. Додайте кардамон і збиті на піну білки. Наприкінці покладіть родзинки, цукати й горіхи. Паску не розтирайте, а лише трохи перемішуйте, щоб добавки розподілилися рівномірно.

Перекладіть масу в пасочницю або друшляк, застелений марлею. Накрийте пресом і поставте в холодне місце на 10-12 годин.

За матеріалами: vidido.ua





На правах реклами