Ми у Facebook
21.04.2014, 10:10

У Рівному викладачі з різних міст України створювали модель школи екологічної культури [+Фото]

10-11 квітня 2014 року на базі НВК №2 «Школа-Ліцей» відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція “Формування духовно-моральних цінностей особистості в умовах реалізації нової моделі школи екологічної культури”.
Для участі у конференції подали заявки 79 учасників із Рівненської, Дніпропетровської, Волинської, Львівської, Луганської, Хмельницької, Сумської областей. Долучитися до заходів учасники мали змогу і в онлайн-режимі.

Конференція відзначає, що в сучасних умовах соціально-культурного розвитку людини, суспільства необхідні фундаментальні зміни в нашій системі цінностей, способі життя, адже духовні та екологічні потреби тісно взаємопов’язані. Сучасна освіта має міждисциплінарний характер і покликана виконувати інтегровані функції, спрямовані на духовне збагачення дітей і учнівської молоді у взаємодії з навколишнім середовищем та накопичення цінностей життєдіяльності. Отож проявляється велика зацікавленість до питань екологічної освіти, виховання і культури в науковому і практичному плані, свідченням чого став експеримент всеукраїнського рівня на базі Рівненського НВК №2 «Школа-Ліцей» та навчально-методичні в різних регіонах України.
Екологічна освіта виробляє в особистості моделі поведінки, норми і принципи дій в навколишньому природному середовищі, які продовжують і відтворюють екологічний розвиток.



На пленарному засіданні конференції розкривали духовно-ціннісні засади формування екологічної культури, зробили характеристику моделі школи екологічної культури, розробленої у ході дослідно-експериментальної роботи.



На засіданні у НВК №2 “Школа-Ліцей” підняли проблему формування екологічних та виховних ідеалів школярів; акмеологічні підходи методичного супроводу процесу формування фахових компетентностей педагогів, що здійснюють реалізацію навчально-виховного процесу з предметів екологічного спрямування.



Учнівський і педагогічний колективи Рівненського навчально-виховного комплексу №2 “Школа-ліцей” презентували результати експерименту всеукраїнського рівня зі створення моделі школи екологічної культури. За час експериментальної роботи були реалізовані проекти: «Подаруй лебедину пару міста», «Краплини людської доброти», «Створення міні-дендропарку», «Сосонки», «Я малюю Еко-світ», «Розкажу вам Еко-казку», «Захисти первоцвіти», шкільний фотоконкурс «Чарівна мить», здобули перемоги у конкурсах «Парки – легені міст і сіл», «Моя батьківщина - Україна», «Благодійник року», «Дитяча та молодіжна ініціатива в благодійництві». Також функціонують гуртки «Екос» та «Театральне мистецтво», які вчать захищати природу та берегти довкілля.
Плідною та насиченою була робота і секційних засідань, які працювали за такими ж напрямами.



На заключному пленарному засіданні у ході узагальнення роботи науково-практичної конференції окреслили концептуальні виміри екологічної освіти, виховання і культури та зробили експертну оцінку дослідно-експериментальної діяльності Рівненського НВК №2 “Школа-ліцей”. Усі матеріали будуть розповсюджені по Україні, а аналіз-звіт на експертній раді НАПН України.






На правах реклами