Ми у Facebook
21.04.2014, 10:19

Сьогодні в Україні відзначають обливаний понеділок

Другий день Великодніх свят, понеділок після Великодня, називається ще «обливаним понеділком», бо в цей день, за стародавнім звичаєм, хлопці обливають дівчат водою – «очищаються».
Обливати когось або самого себе водою у Великодній понеділок – стародавній звичай, пов’язаний із весняним очищенням водою. Тому і називають цей день «обливаний», або «поливаний понеділок».

День ангела: календар іменин на 21 – 27 квітня

«У понеділок парубки обливають дівчат. Десь і парубки парубків обливали. Або й просто людей, які назустріч ішли. Пояснення цього звичаю очисне. Адже кожне свято передбачає очищення – не стільки фізичне, тілесне, скільки ритуальне, духовне. В пізніші часи, звичайно, звичай набув розважального характеру. Іноді дівчина повинна була встигнути віддати парубкові крашанку, щоб він її не облив. Було й так, що дівчина тримала крашанки десь за пазухою, а хлопець мав їх відібрати», – розповідає етнограф Наталія Громова.

ВІДЕО-Сходження Благодатного вогню 19 квітня 2014 року [+Відео]

І в такому забавлянні головним був уже елемент залицяння. Існувала навіть народна прикмета: якщо хлопця чи дівчину в цей день обіллють, то одружаться вони з коханими.

Традиційно обливаний понеділок відзначають у Львові. Цього року для святкування «обливаного понеділка» навіть облаштують спеціальну зону на площі Ринок. Вхід для усіх бажаючих з 12:00 до 18:00 у понеділок буде вільним з чотирьох боків площі, волонтери роздаватимуть шапочки для душу. На площі можна буде придбати водні пістолети і кульки з водою, а для «поповнення запасів» будуть облаштовані 5 точок доступу до води. Це нововведення пов'язене з тим, що останні роки у Львові обливаний понеділок перетворився з веселої традиції на масові неконтрольовані порушення порядку.

Вітання з Великоднем у віршах

«Фонтани працюватимуть, але ми проситимемо, щоб у фонтанах води не черпали. Просимо також не обливати перехожих та гостей міста, які не бажають брати участі у таких розвагах», – сказав начальник управління внутрішньої політики Львівської міськради Андрій Шевців.

Джерело: ZAXID.NET





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ