Ми у Facebook
25.04.2014, 18:15

Кому належить Шацьке «Межигір’я»? [+Фото]

Люксова база відпочинку з вертолітним майданчиком в урочищі Гряда на Світязі у ці дні викликає неабиякий інтерес волинської громади...
«Наша місцина дуже вже сподобалася сину Януковича»

Дорога сюди рівненька–рівненька, бо можновладці не терплять трусити грішними тілесами на вибоїнах. Обабіч неї вишикувалася колона ліхтарів. Авжеж, безпека високопоставлених пасажирів — понад усе. Це вам не якесь глухе поліське село, де вліпили кілька стовпів на центральній вулиці і поставили галочку – «освітлено».

Якщо їхати Грядою, то не помітити шацьке «Межигір’я» просто неможливо: шикарна цегляна огорожа з розкішно оздобленими воротами одразу впадає у вічі…

Єнотоподібні собаки у лісах Рівненщини: нові подробиці

Сторож Володимир відчиняє браму і показує маєток. П’ять розкішних будинків розташовані на березі Світязя. Довкола доглянуті газони та клумби, вимощені доріжки, величезний гриль, дитячий майданчик. Дерев’яні хатинки споруджені з матеріалів фірми «Хонка», про що свідчать і якість робіт, і фірмовий знак на стіні. Таку модель житла називають «Lilia», як підтверджує інформація на інтернет–сайті цієї будівельної компанії.





Кілька днів перед тим на заповідну територію завітали представники Самооборони Майдану.

— Про маєток дізналися випадково. На цій базі місцеві мешканці неодноразово бачили представників сім’ї Януковича, зокрема Віктора–молодшого, — розповів керівник самооборонівської групи протидії корупції Іван Мирка. — Там є вертолітний майданчик, висока огорожа, за якою господарів ніхто сторонній не помітить. Тим більше тепер, коли міжсезоння.

На базах Гряди нікого, крім сторожів, немає. Нас супроводжували працівники міліції. Їх запросили, аби пересвідчилися, що ми нічого не ламаємо. Сторож дозволив зайти на територію. Але всередину приміщень не заходили, бо поважаємо приватну власність. Будинки просто розкішні. Через вікна помітили шикарні меблі, шкіряні дивани, люстри, як у церкві. Стиль внутрішнього оздоблення ми назвали церковноприходським. Видно, власники смітили грішми.

Щойно ми під’їхали, як з’явилося чимало приватних автомобілів. Очевидно, це були міліціонери чи якісь чиновники. Ми запросили їх оглянути маєток. Вони погодилися, бо, видно, ще не були тут. Казали, що не знають, хто справжній власник обійстя. Усі тільки пальцем показували на небо.



Дійсно, навпроти маєтків розташована огороджена територія з вертолітним майданчиком. Зрозуміло, що прості смертні гелікоптерами не літають.

Чи можна примусово відібрати Межигір'я. Думки юристів

— А нам казали, що це — майданчик для танців, — допитуємося в одного з охоронців.
— Ага, тільки головний діджей уже втік, — усміхається. — Невже не бачите один із опізнавальних знаків вертолітного майданчика — букву «Н», яку показують у фільмах?
— То справді бачили тут Януковича?
— Ні Януковича не було, ні Азарова, бо будинки мали здавати лише на цьогорічний відпочивальний сезон. Але скажемо вам те, що говорять у нас люди: дуже вже ця місцина сподобалася сину Януковича, який кілька років тут брав участь у ралі поліською територією — нашими лісами, болотами і навіть бульбовими полями.

На Рівненщині синові Президента Януковичу-молодшому смажать поросят [+Фото]

Один зі слідів веде до митницького клану Калетніків
У редакцію «Волині» потрапили документи про те, кому ж належить шацьке «Межигір’я». Виявляється, не одній людині, а кожен будинок має свого господаря. Це київська фірма «Грін Віллас», Олена Григор’єва з Херсона, Марія Генова з села Багате Одеської області, Володимир Ареф’єв із Донецька та Володимир Заєць із Маріуполя. Усі вони якось пов’язані між собою, бо мають будинки на одному обійсті. Про Ареф’єва, Генову та Зайця інформації знайти не вдалося. Олена Григор’єва — приватний підприємець, яка надає послуги з оренди й експлуатації власної чи найманої нерухомості.





Значно більше інформації вдалося знайти про ТзОВ «Грін Віллас». Воно зареєстроване за адресою: місто Київ, вулиця Лінійна, 17. Засновник — Наталія Чайковська. Статутний фонд фірми становить 19,7 мільйона гривень. «Грін Віллас» надає послуги з оренди й експлуатації власної чи найманої нерухомості. Разом із тим ця пані — заступник голови правління в інвестиційній групі компаній «Фінанси. Інвестиції. Менеджмент» (скорочено «FIM»), яка зареєстрована у столиці за тією ж адресою, що і «Грін Віллас». Один із напрямків діяльності — теж нерухомість. Генеральним директором і співзасновником «FIM» свого часу була Оксана Єлманова (Калетнік). Нині вона народний депутат України від Комуністичної партії, член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. А ще вона доводиться двоюрідною сестрою екс–першому заступнику Голови Верховної Ради України Ігорю Калетніку, який перед цим був головним митарем України. Як повідомляли ЗМІ, донедавна він мав своїх людей на митницях Волині. Оксана Калетнік стабільно входить до списку 200 найбагатших українців. Минулого року журнал «Фокус» оцінив її статки в 35 мільйонів доларів (190 місце в рейтингу «200 найбагатших людей України»).

Рівненський фрі-дайвер Сергій Партас про Межигір’я: "Запам’ятався "мільйонний” документ, де занотовувалися витрати на корм для собак"

Тож ще належить з’ясувати, чи це родина Калетніків вподобала Шацькі озера, чи вони лише посередники для Віктора Януковича–молодшого — сина свого патрона. Адже дуже вже підозріло виглядає, що четверо людей із різних куточків країни та ще київська фірма якось об’єдналися та спорудили ці чудові будинки для відпочинку.

…Наразі вони ще не повністю готові, запевняють сторожі, хоча вже умебльовані. Цілком ймовірно, їх здаватимуть у найм, бо на одному поверсі є кілька санвузлів. Обслуга найбільше боїться втратити сякий–такий зарібок. Бо роботи у селі знайти годі, а тут, крім сторожів, ще можна й садівником попрацювати. Ландшафтний дизайн, до речі, облаштувала одна із фірм з-під Луцька.

Побачити все: 3D екскурсія в Межигір'ї Януковича [+Фото]

— Кажуть, ви отримуєте великі зарплати? – запитуємо.

— Якби ж то… Насправді на Гряді вже давно встановлено таксу, і ми отримуємо стільки ж, як і працівники сусідніх баз відпочинку, тобто — мінімальну зарплату, — каже сторож. – А нам немає різниці, хто тут власник. Свою роботу робимо та й усе. Щоправда, тепер переживаємо, щоб власники з нами розрахувалися. Бо не скоро вони тут з’являться…

Сергій НАУМУК, www.volyn.com.ua
Фото:
visnyk.lutsk.ua
slovovolyni.com





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ