Ми у Facebook
26.04.2014, 12:07

Сьогодні - 28-мі роковини аварії на Чорнобильській АЕС, в якій постраждали і жителі Рівненської області

Вибух на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС 26 квітня 1986 року спричинив наймасштабнішу техногенну катастрофу у світовій історії.
Негативні наслідки цієї техногенної катастрофи пов’язані із викидом значної кількості радіоактивних речовин у довкілля. Тоді Чорнобельська АЕС була виведена з експлуатації. Ця аварія і досі лишається найтяжчою за всю історію використання атомної енергії у мирних цілях.

Аварія призвела до забруднення більш як 145 тисяч км2 території України, Республіки Білорусь та Російської Федерації, щільність забруднення радіонуклідами 137Cs якої перевищує 37 кБк/м2 (перевищення цього рівня за законодавством зазначених країн відносить території до категорії забруднених).



Внаслідок Чорнобильської катастрофи постраждало близько 5 мільйонів людей, на забруднених територіях розташовано майже 5 тисяч
населених пунктів. З них на Україні – 2293 сіл, селищ та міст, у
яких чисельність населення на початку дев’яностих років минулого сторіччя перевищувала 2,6 млн. осіб.



У Рівному вшанують жертв Чорнобильської катастрофи

Такі населені пункти є і на Рівненщині. До зони радіактивного забруднення відносяться населені пункти на території Березнівського, Володимирецького, Дубровицького, Зарічнянського, Рокитнівського та Сарненського районів.

Рівненщина – одна з трьох найбільш постраждалих від Чорнобильської катастрофи областей України. 55 відсотків території краю радіоактивно забруднені. На ураженій території 339 населених пунктів.

У 2011 році в Києві відбулася Донорська конференція зі збору коштів на будівництво нового об'єкта «Укриття» на ЧАЕС. Країни-учасниці конференції зобов'язалися надати Україні 550 млн євро на чорнобильські проекти.



На Рівненщині відзначили 27 роковини Чорнобильської катастрофи

У квітні 2012 року над об'єктом «Укриття» на Чорнобильській АЕС розпочали технологічний цикл будівництва арки нового безпечного конфайнмента.

У грудні 2012 року ЄБРР заявив про надання Україні додаткового гранту в сумі 190 млн євро для завершення проектів будівництва нового безпечного конфайнмента об'єкта «Укриття» і сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП) на майданчику Чорнобильської АЕС. Цей внесок став останнім у процесі збору необхідних 740 млн євро.

До складу асамблеї донорів Чорнобильського фонду «Укриття» входять 28 країн під управлінням Європейського банку реконструкції та розвитку.





На правах реклами