Ми у Facebook
27.04.2014, 19:25

Єнотоподібні собаки у лісах Рівненщини: нові подробиці

Понад 400 особин єнотоподібного собаки налічується нині в лісах Рівненщини. Ці тварини є в угіддях майже всіх лісгоспів області. Між тим, ще кілька років тому таких тварин на Рівненщині не зустрічали... Дізнайтесь більше про єнотоподібних собак, які оселились у рівненських лісах!
Єнотоподібний собака є одним з найстародавніших представників родини вовчих. Його предки прийшли до Азії з території сучасної Північної Америки. Єнотоподібні собаки живуть парами або невеликими сім'ями. Пара має свою мисливську територію, яка зазвичай перекривається з територією іншої пари або групи. Тварини залишають екскременти в певних місцях і регулярно відвідують свої „туалети". Можливо, так вони позначають межі своїх територій.

Як рятуватися від кліщів?

У тих частинах ареалу, де взимку часто бувають люті морози, у єнотоподібних собак під шкірою накопичується товстий жировий прошарок -джерело енергії під час довгої зимової сплячки. Посилено харчуючись восени, вони вдічі приростають у вазі. Тварини сплять у власних норах або знаходять інші зручні для цього укриття. Вони вистилають нору сухою травою тс мохом. Зимовий сон єнотоподібного собаки неглибокий, він часто прокидається, а під час відлиги навіть виходить на пошуки їжі.

У лісах Рівненщини оселилися єнотоподібні собаки

- Цей звір має довжину тіла 90 сантиметрів, вага його - 10 кілограмів, у нього дуже короткі ноги, приземкуватий тулуб, куценький пухнастий хвіст. Хутро досить міцне, а шкуру можна здати заготівельникам за двісті з лишком гривень, - розповів на сторінках "Вільного слова" член президії Рівненської обласної організації Українського товариства охорони природи, дослідник фауни, автор багатьох книг про природу, журналіст Петро Велесик. - Для лігва єнотоподібний собака вибирає місця поблизу боліт та рік, змішані ліси, яри, кущі. А це якраз характерне для нашого Полісся. Єгері розповідають, що коли цей собака зрозуміє, що від переслідувача вже не втекти (а на цих тварин часто полюють вовки, лисиці, здивачілі бездомні собаки та хижі птахи), то, наче справжній артист, прикидається мертвим. І це часто звіра виручає. Однак не у випадку, коли має справу з людиною-мисливцем, бо тій залишається лише взяти за загривок "артиста", який, увійшовши в роль, навіть не пручається, і кинути в мішок.

На Рівненщині побільшало рисей

Появу єнотоподібних собак у лісах Рівненщини мисливствознавці пояснюють міграцією тварин із лісів сусідніх регіонів. Існують відомості, що з 1927 по 1957 рік близько 10 тисяч єнотоподібних собак для збагачення мисливських угідь привезли і випустили в 76 областях колишнього СРСР. У європейській частині вони швидко розплодилися і почали розселятися далі - в тому числі в країни Західної Європи, проникнувши до Фінляндії, Швеції, Польщі, Румунії, Чехії, Німеччини і Франції. "Лісівники сподіваються, що єнотоподібні собаки в нас поселилися назавжди, - резюмує Петро Велесик, - бо володіють всіма якостями, щоб пристосуватися до життя в таких умовах".





На правах реклами