Ми у Facebook
29.04.2014, 09:14

Антимонопольний комітет дав рівненським супермаркетам десять днів

Антимонопольний комітет України взявся за супермаркети, в яких ціни на продукти харчування ростуть набагато швидше, ніж у їхніх постачальників.
За даними Міністерства аграрної політики та продовольства, у торговельних мережах, останнім часом спостерігається суттєве зростання цін на продукти харчування. При цьому, як свідчить інформація моніторингу цін, будь-яка зміна оптово-відпускних цін не завжди призводить до адекватної зміни роздрібних цін на продовольчі товари торговельними мережами.

Зокрема, у період з 1 січня по 16 квітня цього року при зростанні оптово-відпускних цін на цукор на 19,6% роздрібні ціни зросли більш ніж на 29%.

Те саме стосується ринку цибулі, де зростання оптово-відпускних цін на 18,4% призвело до підвищення роздрібних цін аж на 37,4%.

Картопля подорожчала в оптовиків на 25,5% і в роздробі на 40,1%.

Аналогічна ситуація спостерігається на ринку молока - зростання відповідно на 1,9% і на 3%.

Водночас, незважаючи на зниження оптово-відпускних цін на курятину на 2,9%, у супермаркетах вона подешевшала тільки на 0,5%.

А хліб житньо-пшеничний та м`ясо яловичини подорожчали, незважаючи на зменшення оптово-відпускних цін.

Як повідомляє прес-служба Антимонопольного комітету, аналіз економічної ситуації на ринках продовольчих товарів свідчить про відсутність об’єктивних економічних причин, які могли б обумовити суттєве зростання цін на продовольчі товари, у тому числі в роздрібній мережі.

У зв’язку з цим АМКУ, для забезпечення стабільної цінової ситуації, зменшення негативних наслідків коливання цін, а також з метою запобігання порушень законодавства про захист економічної конкуренції, надав рекомендації ТОВ «ПАККО-Холдинг», ТОВ «Фоззі-Фуд», ТОВ «Край-2», ТОВ «Новус Україна», ДП «Фуршет Центр», ДП «Фуршет Регіон» та ін. суб`єктам господарювання вжити заходи щодо недопущення необґрунтованого підвищення роздрібних цін на продовольчі товари.

Про результати розгляду рекомендацій мережі продуктових супермаркетів зобов’язані повідомити Антимонопольний комітет України у десятиденний строк.

Ціни на бензин у Рівному нарешті трохи впали





На правах реклами