Ми у Facebook
30.04.2014, 13:01

Рівненщина: чоловік самостійно збудував оригінальний трактор

Незвичайний трактор збудував житель села Степаня Сарненського району.
Чудо техніки, яке з першого погляду викликає лише усмішку, насправді і оре справно, і косить, копає та саджає, а змайстрував цього залізного коня тамтешній умілець Микола Кінда.

– Та все просто, – розказує господар, – колись у мене були «легковушка» і «грузовик» ГАЗ-54, обидві вийшли з ладу, а запчастини залишилися, то я й стулив їх докупи. Десь за місяців три впорався. В селі ж без такої підмоги важко, бо як інакше землю обробляти.

Змайстрував Микола Степанович свій незвичайний трактор понад 10 років тому. Відтоді, каже, техніка вірно йому служить. У нього самого землі, як за сільськими мірками, не надто багато - один гектар, але підмога треба й родині. Якщо попросить зорати поле чи, приміром, вибрати картоплю хтось із односельчан, то чоловік теж не відмовляє.



Після окупації Криму наша країна втратила 118 таборів

Взагалі про його золоті руки тут кожен знає. Сформували майстерність талант від Бога та чималий досвід, якого, зокрема, набув, працюючи впродовж десяти років у Степанській сільгосптехніці. Довелося трудитися і токарем, і слюсарем, і в ремонтній майстерні, де лагодили двигуни та ін. Нині ж чоловік працює сезонно будівельником та на різних ремонтних роботах, а решту часу присвячує домашньому господарству. Так само й дружина, бо ж у родині п’ятеро дітей, в тому числі двоє шкільного віку, і поставити їх на ноги непросто.

При цьому не полишає Микола Степанович й справи, яка йому найбільше до душі – має власний токарний станок і займається ремонтом різноманітної техніки. Мова і про дрібні роботи (як от різьбу нарізати, гвинтики, болтики, втулочки…), так і про більш серйозну «реанімацію» техніки та винаходи на кшталт його “трактора”, що народився із старих легкової машини та вантажівки. До речі, таких незвичайних залізних коней, як у Миколи Степановича, у господарствах жителів селища Степань нині багато, і чимало з них саме він і допоміг змайструвати.

У Рівному писанки виставили на аукціон, щоб допомогти дітям


- Треба ж шукати людям якийсь вихід!.. - із сумом підсумовує сільський умілець. - Якби село жило добре, якби мало достаток, то така техніка нашими полями не їздила б, а купували б нову. Тож мусимо собі хоч так давати раду.





На правах реклами