Ми у Facebook
29.04.2015, 15:15

Коли садити огірки у відкритий грунт [+ПОРАДИ]

Багатьох городників хвилює питання коли ж садити огірки? Не поспішайте з посівом огірків у відкритий грунт. Огірки – теплолюбні культури, люблять тепло, бояться нічних похолодань, а від холодної води починають хворіти. Сьогодні я спробую розкрити секрети, коли і як садити огірки.
Кращою температурою повітря для росту огірків я вважаю +25 градусів, а нічна не повинна опускатися нижче +10. За народними прикметами огірки сіють на Юрія (6 травня). Я ж висіваю огірки після 10 травня, тоді верхній шар грунту досить добре прогрівається і хвилюватись за майбутній врожай не доводиться.

Ділянку для вирощування огірків обираю добре освітлену, захищену від вітру й багату на перегній. Вона має бути досить просторою, бо огірки ростуть швидко. Заздалегідь готую грунт – перекопую і розпушую, щоб добре прогрівся. Огіркову плантацію розміщую на місці, де до цього вирощувала помідори, капусту, зелень і овочі або бобові (крім квасолі). Памятайте, огірки не люблять гарбузових попередників.

Поради рівнянам, як зменшити вміст нітратів у ранніх овочах

Огірки саджу розсадою або висіваю насінням безпосередньо в грунт.
Насіння огірків купую, частіше гібридне (на пакетиках є надпис F1). Рослини з такого насіння краще запилюються і дають досить великий урожай. Але беру і своє, тільки трирічної давнини (огіркове насіння зберігає здатність проростати і через 7-8 років). З такого насіння огірки розвиваються повільніше, але утворюють набагато більше квіток, а відповідно і більше плодів, ніж з минулорічного насіння. Рослини виростають більш стійкими до вірусів та хвороб.



Насіння висіваю сухим або попередньо замоченим у воді. Краще сіяти сухе насіння, оскільки воно поступово набухає і проростає при більш сприятливих умовах. Але щоб прискорити проростання насіння, я замочую його у воді кімнатної температури до накльовування.

Пам’ятайте, якщо ви купили оброблене (забарвлене) насіння огірків, його замочувати не потрібно.

Готуємо насіння до посіву: поради городникам



Висіваю насіня огірків рядками або в лунки. Перед тим як сіяти, роблю борозенки і добре проливаю їх теплою водою. Сію насіння на глибину не менше 2,5 сантиметрів. Відстань між рядками 70 см, а в рядку між насінинами 8-10 см. Коли саджу в лунки, то для ефективності в одну лунку саджу по 2-3 насінини, а після появи сходів залишаю найміцніший. Сходи огірків з'являються днів через шість, перші паростки помітні вже за 2–3 дні після висіву.



Для посадки використовую і розсаду. Але врахуйте те, що огірки мають досить слабку кореневу систему, що погано позначається на пересадці. Щоб не травмувати кореневу систему при пересадці, насіння на розсаду висіваю у торфоперегнійні горщики і висаджую у відкритий грунт прямо в них тижнів через чотири після посіву.

Гарного Вам врожаю!





На правах реклами