Ми у Facebook
13.05.2014, 16:08

На Волині встановили пам'ятник німкені

У Ківерцівському районі відкрили пам'ятник німкені Ельзі-Ользі Шнетінберт-Міцевич, яка у роки війни врятувала від смерті 200 волинян. Селяни її називають святою...
Кожне українське село має свою неповторну історію, але у Берестяному вона взагалі унікальна, - пише Волинь-нова.

Німкеня захистила від нацистських карателів жителів села Берестяне Ківерцівського району. Село зайняв батальйон есесівців та тисячний загін власовців, двісті людей зігнали у клуню, щоб живцем спалити, але місцевій жительці, німкені за походженням, вдалося вмовити есесівців відпустити беззахисних селян.

Новини Волині

Цей неймовірний вчинок міг би залишитися просто місцевою легендою, якби не краєзнавець та художник Микола Подзюбанчук. Відразу після публікації історії жінки в ЗМІ жителі села почали збирати на нього гроші.

Так спільними зусиллями вдалося здійснити задумане. І через 45 років після смерті Ольги (грудень 1969–го) на її могилі встановили достойний героїчного вчинку пам'ятник, який відкрили і освятили 9 травня. Тому відзначення цьогорічного Дня Перемоги в Берестяному було особливо хвилюючим.


Такий вигляд мала могила німкені Ельзи Шнетінберт

Вшанування пам'яті героїчної землячки розпочалося з хресної ходи від місцевого храму Різдва Пресвятої Богородиці. Люди з хоругвами вирушили на сільське кладовище, спочатку до пам'ятника воїнам, які полягли за волю України у часи Другої світової війни, а потім до пам'ятника Ельзі-Ользі Шнетінберт-Міцевич. Зібралося багато жителів: від малого до старого, були й очевидці тих драматичних подій. Місцевий священик отець Василь Щур відслужив панахиду.

Кому належить Шацьке «Межигір’я»? [+Фото]

"Напевне, це була головна місія життя Ельзи Шнетінберт — врятувати наше село від смерті. Надзвичайно важливо, що сьогодні сюди прийшли нащадки врятованих людей. У трагічний момент Німка прийняла єдино правильне рішення і перемогла. Страшно навіть уявити, як одна беззахисна жінка вистояла проти кількох сотень озброєних карателів… Ми не знаємо, що вона їм сказала, але село захистила", – наголосив невтомний краєзнавець Микола Подзюбанчук.

За словами Миколи Подзюбанчука, який розробив ескіз, монумент складається з двох половинок, адже Ельза-Ольга — німкеня та українка одночасно. Посередині – серце, бо вона любила людей і сама була людиною з великим серцем. На монументі викарбувано вислів: «Хто рятує одне життя — рятує весь світ».

Хлопець з Волині розповів світу про революцію в Україні [+Відео]

Пан Микола щиро подякував усім, хто допомагав встановлювати пам'ятник. Шкода лише, що жодної фотографії жінки-героїні так і не вдалося відшукати.

На відкриття пам'ятника Ельзі-Ользі Шнетінберт-Міцевич приїхали її онуки й правнуки, вони поділилися спогадами про свою мужню бабусю. Виявилося, що жінка, котра врятувала двісті чужих їй людей, у роки воєнного лихоліття втратила чотирьох із шести своїх дітей. Директор школи Микола Шульський додав, що учасники волонтерського об'єднання «Від серця до серця» створили короткометражний документальний фільм про Ельзу Шнетінберт і таким чином пам'ять про неї передаватиметься від покоління до покоління.





На правах реклами