Ми у Facebook
15.05.2014, 12:00

17 банків підозрюють у фінансуванні сепаратистів

Правоохоронні органи виявили вже 17 банків, які підозрюються у фінансуванні сепаратистської діяльності.
Генпрокуратура, крім банків, також підозрює низку фірм і корпорацій.

Правоохоронні органи виявили 17 банків, які можуть бути причетними до фінансування сепаратистської діяльності, повідомив в.о. генпрокурора Олег Махніцький в середу, 7 травня, передає ЛігаБізнесІнформ.

"Нами на сьогоднішній день вже, я не всю інформацію можу оприлюднити в інтересах слідства, але вже виявлені 17 банків, не кажучи вже про фірми, певні корпорації, саме банки, які підозрюються у фінансуванні протиправних дій", - сказав Махніцький.

Які банки збанкрутували після Майдану ІНФОГРАФІКА

За його словами, на даний момент робота правоохоронних органів зосереджена насамперед на економічному підґрунті сепаратизму.

У свою чергу Сергій Міщенко звернувся в Службу безпеки України і Міністерства доходів і зборів з вимогою перевірити можливу причетність банків «Фінбанк» і «Платинум банк» до фінансування сепаратистських рухів в Україні. Про це повідомляє прес-служба народного депутата.

Тим часом у прес-службі Platinum Bank запевнили, що Platinum Bank веде свою діяльність відповідно до українського законодавства.

Володимир Кротюк, перший заступник Голови Національного банку, сказав: «Platinum Bank є ринковим комерційним банком, веде свою діяльність відповідно до вимог законодавства. Зараз НБУ не проводить перевірки в цьому банку. В цей же час, Національний банк активізував роботу щодо запобігання використанню банківської системи для легалізації кримінальних доходів та недопущення вчинення банками протиправних фінансових операцій з готівковими коштами. Вже здійснені позапланові перевірки 13 банків і за їх результатами вжито відповідних заходів. Зараз в інформаційному полі експлуатується тема так званих «списків поганих банків», навколо якої з'являється безліч маніпуляцій. Банки зараз дуже чутливі до провокацій, НБУ закликає ретельно перевіряти інформацію на предмет її достовірності».

Натомість експерти вважають, що неможливо довести провину банку у фінансуванні сепаратизму. Експерти в банківських викриттях правоохоронців бачать популізм, передають Подробности-ТВ.

- Якщо ці операції і проходили, то вони не мали явних ознак, - роз'яснює Олексій Кущ, радник президента асоціації українських банків. - Вони були закамуфльовані, завуальовані різними схемами. Тому на сьогоднішній день потрібно виходити з принципу презумпції невинності. Якщо людина зняла зі свого рахунку гроші і купила зброю, то винна ця людина, а не банк.





На правах реклами