Ми у Facebook
24.05.2014, 00:18

Що потрібно знати рівнянину в день виборів Президента

Уже цієї неділі, 25 травня, в Україні, в тому числі і на Рівненщині, відбуватимуться позачергові вибори Президента. Що повинні знати виборці, які прийдуть на свою виборчу дільницю в день голосування, читайте далі.
Коли голосувати?

25 травня з 08:00 до 20:00 без перерви. Люди, які прийдуть голосувати о 20:01 чи пізніше, вже не зможуть цього зробити.

Де голосувати?

Голосувати можна буде або на виборчій дільниці, до якої Ви відноситеся за місцем своєї реєстрації, або ж на яку Ви тимчасово змінили місце голосування.

Якщо Ви самостійно через свій вік, стан здоров’я чи інвалідність не можете з’явитися на дільницю, то маєте право голосувати за місцем свого перебування.

Який документ дає право отримати бюлетень?

Вирушаючи на дільницю, не забудьте взяти із собою свій паспорт громадянина України. Якщо Ви нещодавно отримали громадянство України, то беріть тимчасове посвідчення громадянина України. Якщо Ви є військовослужбовцем строкової служби, то можете отримати виборчий бюлетень, надавши військовий квиток. Пред’явивши один із цих документів члену ДВК, Ви отримаєте виборчий бюлетень, щоб проголосувати.

Ані водійські права, ані студентський квиток, ані різного роду «статусні» посвідчення (пенсійні, службові тощо) не є документом, на підставі якого Вам зможуть видати бюлетень.

Як взяти участь у виборах Президента 2014 [+Відео]


Яка процедура отримання виборчого бюлетеня?


Прийшовши на свою виборчу дільницю та зайшовши безпосередньо до приміщення для голосування, Вам треба буде знайти табличку з назвою вулиці та номером будинку Вашого проживання і підійти до відповідного столу. Пред’явіть члену ДВК свій документ. Якщо Ви є в списку виборців на цій дільниці, то поставте в ньому у відповідній графі підпис про отримання виборчого бюлетеня.

В цей час інший член виборчої комісії має вписати в контрольному талоні бюлетеня своє прізвище, ініціали, розписатися та проставити номер, за яким Вас внесено до списку виборців на дільниці. Потім він надасть Вам на підпис бюлетень. Підпишіться у визначеному місці контрольного талону і передайте бюлетень члену ДВК.

Після того, як член виборчої комісії відокремить від бюлетеня контрольний талон, Ви можете брати бюлетень і прямувати до кабіни для таємного голосування.

Зверніть увагу, щоб безпосередньо на виборчому бюлетені ніхто не поставив будь-які позначки, окрім зазначених вище. Інакше при підрахунку голосів Ваш бюлетень можуть не врахувати.

Як проголосувати не за місцем реєстрації

Немає в списку виборців у день голосування – проголосувати не зможете

Варто пам’ятати, що у день голосування зміни до уточненого списку виборців не вноситимуться за жодних умов. А тому, якщо завчасно не перевірили себе в списку виборців і в день голосування виявилося, що Вас туди не включили, проголосувати не зможете. Навіть, коли звернетеся до суду.

Технічні помилки не є підставою для відмови у видачі бюлетеня

Якщо виявилося, що у списку виборців Ваші персональні дані внесли з помилкою (неправильно написали прізвище, ім’я, по батькові, дату народження, номер будинку, квартири місця проживання), то проголосувати Ви зможете. Але за умови, що, незважаючи на такі технічні описки, є зрозумілим, що до списку виборців включено саме Вас.

Як заповнювати виборчий бюлетень?

Виборчий бюлетень заповнюються особисто Вами шляхом проставлення позначки «плюс» («+») або іншої, що засвідчує волевиявлення, в квадраті напроти прізвища кандидата в Президенти.

Голосувати можна лише за одного кандидата. Якщо не поставити жодної позначки чи проголосувати за двох і більше, то бюлетень буде вважатися недійсним.

Нагадаємо, що на цих виборах у бюлетені не буде графи «Не підтримую жодного кандидата на пост Президента України». Тож Ви маєте чітко визначатися зі своїм волевиявленням.

Хто може перебувати в кабінці для голосування?

В кабіні для голосування Ви можете перебувати одні, крім випадків, коли внаслідок фізичних вад самостійно не можете заповнити виборчий бюлетень. Для того, щоб проголосувати в такому випадку, Ви маєте право скористатися допомогою іншого виборця, крім членів виборчої комісії, кандидатів на пост Президента, їх довірених осіб, офіційних спостерігачів, попередивши про це голову чи іншого члена ДВК.

Демонстрація свого волевиявлення на дільниці заборонена!

Демонструвати заповнений Вами бюлетень у приміщенні для голосування, як і його фотографування, відеофіксація в будь-який спосіб у кабіні для таємного голосування, забороняється.

МВС запустило інтерактивну карту порушень на виборах президента

Помилились у бюлетені – його можна замінити один раз

Якщо Ви випадково зіпсували виборчий бюлетень або ж помилилися в ньому, то маєте право один раз на його заміну. Для цього Вам потрібно невідкладно звернутися з письмовою заявою до члена виборчої комісії, який видав бюлетень, з проханням видати інший. Зазвичай, зразки таких заяв є в комісії.

Інший виборчий бюлетень видається тільки в обмін на неправильно заповнений. При цьому, в списку виборців навпроти прізвища виборця, який допустив помилку при заповненні виборчого бюлетеня, уповноважений член ДВК робить відповідну позначку про видачу бюлетеня взамін фактично зіпсованого. Цю помітку член ДВК засвідчує своїм підписом.

Чи можна виборцю залишатися на дільниці після голосування?

Вкинувши бюлетень до скриньки, Ви маєте залишити приміщення для голосування. Оскільки виборець може знаходитися на дільниці лише впродовж часу, необхідного йому для здійснення голосування.

Як голосують виборці «на дому»?

Якщо Ви голосуєте за місцем перебування («на дому»), то процедура видачі Вам бюлетеня є аналогічною. Забезпечується вона не менш як трьома членами ДВК. Але пам’ятайте, що виборці, які голосуватимуть «на дому», не мають права замінити бюлетень, якщо вони його зіпсували.

Під час проведення голосування виборців за місцем перебування, крім членів комісії, мають право бути присутні кандидати на пост Президента України, їх довірені особи, офіційні спостерігачі. Ні Ви, ні члени Вашої сім’ї не можуть заборонити присутність вказаних осіб. Інакше Ви не зможете проголосувати. При цьому, присутність цих осіб не може порушувати Вашого права на таємність голосування.

Що потрібно зробити рівнянам, щоб проголосувати вдома?

Безоплатна правова допомога для виборців і членів виборчих комісій

Мешканці Рівненщини, в яких виникнуть додаткові питання щодо виборчих процедур, можуть отримати безоплатну правову допомогу в рамках реалізації проекту «Захист цивільних та громадянських прав в Україні» в центрах права РОГО «Комітет виборців України»:

Адреса центру права в Рівному: вул. Короленка, 6, каб. 5. Тел.: (0362) 26-38-47.

Адреса центру права в Сарнах: вул. Суворова, 8. Тел.: (03655) 2-10-34.

Інформацію надав Юридичний відділ РОГО КВУ





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ