Ми у Facebook
25.05.2014, 15:18

Порушення під час виборів Президента на Рівненщині

Спостерігачі Рівненського КВУ виявили за останні кілька годин порушення у ході голосування на Рівненщині.
«Надомушник» проголосував на дільниці – ДВК матиме проблеми
ВД 560177 (ТВО №156, смт. Демидівка). Спостерігач РОГО КВУ зафіксував факт, коли виборець, який мав би голосувати за місцем перебування, прийшов проголосував на виборчій дільниці, вкинувши заповнений бюлетень у велику скриньку. Відповідно до законодавства він не мав права цього робити і мусив чекати, поки члени комісії не прийдуть до нього з малою переносною скринькою для голосування.

Дбайлива сільська ДВК
ВД 560361 (ТВО №156, с. Богдашів Здолбунівського району). Виборець не міг через стан здоров’я прийти на дільницю та проголосувати. І не мав відповідної позначки «НСП» у списку виборців. Прийшла голосувати його дружина і розповіла про це. Зі слів спостерігача РОГО КВУ, комісія вирішила направити авто за цим виборцем, аби привезти його на дільницю, щоб він проголосував. Хоча, відповідно до законодавства, ДВК не зобов’язана була цього робити.

Явка виборців на 11:00. Дані ЦВК

Попросила членів ДВК зачекати, поки поспіває
ВД 560958 (ТВО №154, м. Рівне, бібліотека ім. Короленка). До комісії зателефонувала виборець, яка має відмітку «НСП» і відповідно повинна голосувати «на дому». Жінка попросила членів ДВК не приходити до неї зі скринькою до 16 години. Оскільки вона… їде виступати з хором.
Як поставилися до цього прохання члени комісії поки невідомо. Але, швидше за все, з розумінням. Адже, за словами спостерігача Рівненського КВУ, члени цієї ДВК розпочинали свою роботи зі співу гімну України та хвилини мовчання за загиблими у нещодавніх сутичках із терористами військовослужбовцями.

Не було світла в кабінці – проголосувала на виборчій скриньці
ВД № 560700 (ТВО №155, с. Нова Українка, Рівненського району). Виборцю, людині похилого віку, було темно в кабінці для голосування. Тому вона вийшла з кабінки, повідомила про проблему і заповнила бюлетень прямо на виборчій скриньці, куди потім його і вкинула.
Це є грубим порушенням таємниці голосування. Однак бабці все ж ніхто не перешкодив це зробити.
За словами спостерігача Рівненського КВУ, згодом проблему з освітленням в кабінці на тій дільниці було вирішено, аби подібні порушення не повторювалися.

Донецьк: терористи зібрали двохтисячний мітинг проти виборів

Допоміг у ситуації, в якій не мав права цього робити
ВД 560349 (ТВО №156, м. Здолбунів). Як розповідає спостерігач РОГО КВУ, виборець, людина похилого віку, не змогла сама підняти руки, щоб вкинути бюлетень у виборчу скриньку. При цьому бюлетень не був згорнутий. Офіційний спостерігач від кандидата Порошенка вирішив допомогти бабусі, склавши бюлетень і вкинувши його за неї.
Відповідно до законодавства, він нема права цього робити. Адже допомогти в такій ситуації людині похилого віку має право лише інший виборець, який не є членом виборчої комісії, довіреною особою кандидата, офіційним спостерігачем від кандидата чи громадської організації.

МВС запустило інтерактивну карту порушень на виборах президента

Держава відправила за кордон
ВД 560923 (ТВО №154, м. Рівне, гуманітарна гімназія). Виборець прийшов на дільницю проголосувати і не зміг цього зробити. Оскільки члени ДВК сказали, що його немає в списку виборців на цій дільниці. Для вияснення ситуації зателефонували до відділу ведення Державного реєстру виборців. Там повідомили, що цей виборець, за інформацією від МЗС, перебуває закордоном. Однак, за словами чоловіка, він у своєму житті ще жодного разу не виїздів за межі України.
Як могла трапитися така прикра помилка, поки невідомо.





На правах реклами