Ми у Facebook
25.05.2014, 19:25

Цікаві історії та порушення, які були виявлені на виборах у Рівному

Спостерігачі Рівненського Комітету виборців України розповіли, що цікавого сталося за останній час під час виборів президента у нашому місті.
Виборці попадали не на свої виборчі дільниці

ТВО № 154, ВД №№ 560922, 560924, 560925. На цих виборах змінили межі зазначених дільниць. Виборці за традицією йшли на ту дільницю, де голосували раніше. І відповідно не могли проголосувати, адже їх не було в списках виборців на тій дільниці. Куди їм треба було йти, вони не знали. Тому члени цих ДВК для прояснення ситуації телефонували до відділу ведення Державного реєстру виборців.

Проголосували в Рівному за закордонним паспортом

ТВО № 154, ВД №№ 560920 і 560929. На цих дільницях двоє громадян України, які постійно проживають закордоном, але в день голосування 25 травня фактично перебували в Рівному, змогли проголосувати за своїми закордонними паспортами.

Хоча законодавство чітко передбачає, що документами, які підтверджують право виборця отримати бюлетень можуть бути: паспорт громадянина України, тимчасове посвідчення громадянина України та військовий квиток (військовослужбовців строкової служби).

Однак ці виборці своєю ситуації створили правовий прецедент. Так, вони напередодні звернулися за юридичною допомогою до центру права Рівненського КВУ. Люди розповіли, що перед цим зверталися до своїх ДВК та відділу ведення Державного реєстру виборців, де і взнали, що їх немає в списках виборців. Тому вони не могли проголосувати на цих виборах в Україні, хоча дуже хотіли.

Юристи організації безкоштовно підготували цим громадянам позови до суду. 22 травня 2014 року Рівненський міський суд своїми постановами задовольнив позови людей, зобов’язавши виборчі комісії включити його до списків виборців на відповідних дільницях у Рівному за місцем їх фактичного перебування.

Таким чином, дозволивши голосувати виборцям за їхніми закордонними паспортами, члени ДВК, з одного боку, порушили Закон про вибори. Але з іншої сторони, виконали рішення суду та надали можливість виборцям проголосувати.

Видали нові бюлетені замість зіпсованих – додали собі клопоту


ТВО № 154, ВД 560985 (м. Рівне, дитсадок №12). На цій дільниці виборці, які голосували «на дому», зіпсували 2 бюлетені. Члени ДВК вирішили замінити цим виборцям зіпсовані бюлетені на нові., а зіпсовані поклали до невикористаних.

Таким чином, члени цієї виборчої комісії створили собі клопіт. Адже відповідно до законодавства виборці, які голосуватимуть за місцем перебування, не мають права замінити бюлетень, якщо вони його зіпсували. Таку можливість заміни мають лише виборці, котрі голосують безпосередньо в приміщенні дільниці.





На правах реклами