Ми у Facebook
02.06.2014, 18:06

Без паніки: що робити під час антитерористичної операції +ІНФОГРАФІКА

Фото obozrevatel.com

Як слід поводити себе, якщо ви опинилися в епіцентрі бойових подій.
26 травня почалася антитерористична операція в Донецьку: жителі постійно чують постріли і гул літаків у небі. Як себе убезпечити в такий непростий час?

1. Про АТО не попереджають - треба бути готовим до всього

Про початок АТО населення не ставлять до відома, тільки щоб не допустити витоку інформації та розвідданих. Неможливо проводити в місті великі евакуаційні заходи, щоб не створювати масового скупчення людей, які можуть потрапити під обстріл чи стати "живим щитом" для злочинців.

2. Вивчи всю інформацію для своєї безпеки

Міськуправління з питань цивільного захисту Донецька розробило пам'ятки про те, що робити під час обстрілу будівель, масових заворушень або повітряної атаки. Як зазначають в управлінні, всі ці правила написані самим життям.

У Слов'янську і Краматорську почалася повномасштабна АТО

- Ми враховували і досвід інших військових конфліктів. Наприклад, ми просимо людей під час обстрілу не виходити на вулицю, на балкон, не підходити до вікон і не включати світло. Бойовик на вулиці може просто так вистрілити в освітлене вікно. Йому все одно, потрапить він чи не потрапить, йому головне - напаскудити. Так що краще убезпечити і себе, і своє житло.

3. Бій іде в твою сторону - йди "під землю"

Почувши канонаду або побачивши, що обстрілювали повітряну техніку, потрібно розвертатися і бігти в укриття, а не знімати це все на телефон. Якщо чутно, що бій рухається в вашу сторону, то негайно треба йти "під землю" - у переходи, підземні паркінги, підвали будинків.

Порошенко: АТО на сході України "нарешті по-справжньому почалася"

4. Потрапив у збройний конфлікт - біжи перпендикулярно від нього

Якщо людина потрапила в центр якоїсь військової події на вулиці, то їй треба розвернутися перпендикулярно до події і тікати звідти під прямим кутом між будинками.

5. Стеж за дітьми!

Особлива увага - дітям. За ними треба постійно стежити, щоб вони не піднімали нічого з землі. Терористи використовують різного роду вибухові пристрої, як правило, на розтяжках.

У Лисичанську місцевих просять готуватися до попереджувальних сирен

6. Паніка - найгірший помічник під час бойових дій

У надзвичайних ситуаціях піддатися паніці - все одно, що приректи себе на смерть. При великому скупченні людей будь-яка людина може піддатися масовому психозу.

У першу чергу потрібно заспокоїтися і спробувати повільно порахувати від десяти до нуля або вирішити в думці нескладну математичну задачу. Потім спробуйте залишити місце масового скупчення людей, але при цьому не бігти світ за очі, а постаратися передбачити ситуацію і вибрати безпечний маршрут. До емоційних сплесків найбільш схильні жінки і діти. Щоб заспокоїти їх, можна кілька разів вдарити долонею по щоці.




За матеріалами "Сегодня".





На правах реклами