Ми у Facebook
08.06.2014, 10:03

Сьогодні, 8 червня, віруючі відзнають Свято Трійці

Свято Трійці цьогоріч відзначається 8 червня, - одне з найбільших християнських свят. Його ще називають П’ятидесятницею. Адже Трійцю святкують на 50-й день після Воскресіння Христова, коли на Ісусових апостолів зійшов Дух Святий.
Клечальна неділя, у народі свято Трійці, що має назву П’ятидесятниці, у православній традиції відзначається на 50-й день після Великодня.

Це свято знаменує кінець весни і початок літа. Зелені свята у народному розумінні завжди були вкриті ореолом містицизму. Неодмінними гостями у цей день є душі померлих, русалки, нявки та мавки.

Коли говорять про Зелені свята – мають на увазі Русальний, або як ще казали Кривий тиждень. Розпочинається він за три дні до клечальної неділі і продовжується ще три дні після неї. Напередодні (клечальної суботи) стрижуть зеленотрав’я, зрізають зелені гілки, любисток, м’яту, татарське зілля і заклечують ним хату.

Свято Трійці: стародавні звичаї та сучасні святкування

Вірили, що цього тижня не можна ходити поодинці молодим хлопцям та дівчатам, бо польові русалки залоскочуть, а водяні – потоплять.

Глибинний зміст свята полягає в тому, що Бог відкривався людям не відразу, а поступово: спочатку в якості Бога-Отця Він створив землю і все живе на ній, потім прислав на землю Свого Сина – Ісуса Христа, і нарешті послав Духа Святого на Своїх апостолів та учнів. Тому свято Трійці символізує триєдиний образ Бога. Хоча це складно усвідомити, та Бог-Отець, Бог-Син і Святий Дух – це єдине нероздільне ціле, і водночас кожен з них - цілісна особистість.



На свято Трійці Укрзалізниця призначила додаткові поїзди у Карпати

У Пресвятій Трійці проявляється уся повнота благодаті Господньої, що подається людині через хрещення, тобто через повне занурення (церковнослов’янською - «хрещення»; грецькою - «баптисма»; українською «повне занурення») в Слово, віру й благодать Божу.

Господь, як той люблячий батько з відомої притчі про блудного сина, стоячи на дорозі, виглядає нас, як Своїх дорогоцінних дітей. Чекає, коли повернемося з далекої країни, де ми, на жаль, часто марнуємо своє життя і таланти – те, що Він дав у великій кількості для того, щоб ми мали все необхідне для нашого спасіння.

За матеріалами інтернет-видань.





На правах реклами